Wet- en regelgeving

deltaplan-scholen-nooit-meer-dicht-tijdens-een-pandemie

Deltaplan scholen: nooit meer dicht tijdens een pandemie

Het Platform Perspectief Jongeren pleit voor een Deltaplan scholen, zodat scholen nooit meer dicht hoeven tijdens een pandemie. Bouwstenen voor Sociaal heeft, samen met het werkveld en hun netwerk, een aanzet gemaakt voor dit plan. En er is noodzaak: 'De kwaliteit van de schoolgebouwen over het algemeen is heel slecht.'
Personeel
blosse-pakt-personeelstekort-aan-met-opleiding-voor-medewerker-kindcentrum

Blosse pakt personeelstekort aan met nieuwe opleiding: Medewerker kindcentrum

In februari 2022 start de opleiding medewerker Kindcentrum, een initiatief van Blosse en Horizon Opleidingen. En de animo? Die is enorm. 'Er zijn best wat mensen in de arbeidsmarkt die in het verleden andere keuzes hebben gemaakt, die nu heel graag in de kinderopvang of het onderwijs willen werken. Daar moet je op inspelen, zij zijn interessant voor onze branche.’
onderwijs, schoolklas

Luchtreiniger in de klas: eenvoudig, tijdelijk alternatief voor ventilatiesysteem

Slechts een klein aantal scholen maakt gebruik van de mogelijkheid om NPO gelden in te zetten voor betere ventilatie. Een ventilatiesysteem is niet zomaar aangelegd, en gaat vaak samen met nieuw- of verbouw van het schoolgebouw. Toch is er een betaalbaar en - zoals het er nu naar uit ziet - doeltreffend alternatief mogelijk in de vorm van luchtreinigers met HEPA-filter.

‘Laat kinderen met buitenles op school bewegen nu het op de…

Door de nieuwe coronamaatregelen kunnen kinderen weer minder sporten. Het lukt sportclubs lang niet altijd om oplossingen te vinden. Volgens IVN Natuureducatie is het belangrijk dat het kabinet scholen stimuleert om kinderen meer te laten bewegen met buitenonderwijs: 'Ventilatie is heel belangrijk, maar het beste klaslokaal ligt aan de andere kant van het raam.'

Ventilatie in kwart van schoolgebouwen niet op orde

Meer dan een kwart van gebouwen voor primair en voortgezet onderwijs heeft de ventilatie niet op orde, meldt BNR op basis van cijfers van de RVO. In Nederland kan een school dan ook maar 30% van de kosten vergoed krijgen, terwijl dat in buurlanden tot wel 80% kan oplopen:
Integrale organisatie
soms-strandt-een-ikc-traject

Soms strandt een IKC-traject

Ondanks jaren van voorbereiding lukt het niet altijd om de vorming van een IKC tot een goed einde te brengen. De redenen kunnen sterk uiteen lopen, variërend van een gebrek aan vertrouwen tussen de deelnemende partijen tot een gemeente die roet in het eten gooit.
voortgangsrapportage-np-onderwijs-knelpunten-in-de-uitvoering

Voortgangsrapport NPO: knelpunten in de uitvoering

Uit de afgelopen week verschenen voortgangsrapportage over het NP Onderwijs blijkt dat meer dan de helft van de scholen in het primair onderwijs knelpunten ervaart bij het uitvoeren van de besteding van de NPO-gelden. Het voornaamste knelpunt is het vinden van gekwalificeerd personeel om het budget aan te besteden:
brief-po-raad-aan-onderhandelaars-neem-belemmeringen-bij-het-vormen-van-kindcentra-weg

Brief PO-Raad aan onderhandelaars: ‘Neem belemmeringen bij het vormen van kindcentra…

Schoolgebouwen, aantrekkelijk werk, het NPO als duurzaam verbeterprogramma en kinderopvang voor alle kinderen van 0 - 12: dat zijn alle vier de thema’s waar de PO-Raad in een brief aan de informateurs en onderhandelaars aandacht voor vraagt. Specifiek vraagt de raad om belemmeringen bij het vormen van kindcentra weg te nemen door kindcentra wettelijk te verankeren:
Samenwerkingsvormen
meervoudig-gebruik-van-het-schoolplein-zo-werkt-dat

Meervoudig gebruik van het schoolplein: zo werkt dat!

De gemeente Oldebroek heeft het schoolplein van IKC De Vlinder buiten schooltijd openbaar toegankelijk gemaakt. Daarvan wordt volop gebruik gemaakt. De gemeente deelt deze overeenkomst. Zo kunnen ook andere gemeenten ermee aan de slag.
Integrale organisatie
Els Baauw

Blog Els Baauw: Nieuwe bezems…..

De tijd verstreek. Nieuwe bestuurders kwamen, nieuwe directeuren werden aangesteld, de lockdown kwam voorbij. De nieuwe bestuurders luisterden aandachtig naar onze ervaringen en onze teleurstellingen uit het verleden. Zij wilden het naadje van de kous weten. Aanvankelijk zag ik daar de waarde niet van in; gedane zaken nemen immers geen keer. Maar toen het verhaal […]

Over wet- en regelgeving

BTW

Vele IKC’s klagen over de belemmeringen die de wet- en regelgeving veroorzaken. De voorlopers in IKC-land gaan op creatieve wijze om met de verschillende wet- en regelgeving voor primair onderwijs en kinderopvang en moeten soms buiten de lijntjes kleuren om het voor elkaar te krijgen.

Lees meer

Ook de verschillende cao’s en regelingen rondom BTW maken het lastig om goed samen te werken. Integrale organisaties voor kinderopvang en onderwijs moeten ook twee werkmaatschappijen in stand houden om de financieringsstromen te scheiden.