Home Nieuws

Laatste nieuws

geen-kleutertoetsen

Observeren is over één jaar het nieuwe ‘kleutertoetsen’

Kleutertoetsen zouden eigenlijk per 1 januari van dit jaar al afgeschaft zijn, maar de termijn is verlengd: nog één jaar mogen scholen gebruik maken van kleutertoetsen. Vanaf augustus 2022 is de kleutertoets dan echt verleden tijd. 

Campus Nobelhorst: ‘We denken in kansen en mogelijkheden’

Twee scholen van verschillende schoolbesturen die samen met een particuliere kinderopvangorganisatie intensief samenwerken en ruimtes delen; welkom op Campus Nobelhorst in Almere. Een unieke constructie:
een-naschools-programma-voor-kinderen-in-de-wijk

Een naschools programma voor kinderen in de wijk

In Breda kunnen kinderen gratis meedoen aan een naschools programma op het gebied van sport-, cultuur-, natuur-, techniek-, sociale- en wetenschappelijke activiteiten. Evelien Maes, locatiedirecteur van basisschool de Fontein, is trots: ‘Met elkaar zetten we de wijk en interesses van kinderen centraal.’

Kinderopvang en bso ‘urgent thema’ in formatie

Gijs van Rozendaal, voorzitter van Het Kinderopvangfonds, is in een recente column overwegend positief als het gaat om de plek van kinderopvang en bso in de huidige formatie: 'De kranten staan vol van het trage tempo waarin de kabinetsformatie vordert. Hoe kan het dan, dat ik toch het gevoel heb dat er in hoog tempo meters gemaakt worden?' Gijs van Rozendaal spit een aantal rapporten en verslagen door, zoals het eindverslag van informateur Mariette Hamer.
beslisboom-verkouden-kinderen-van-4-13-jaar-weer-welkom-op-het-kindcentrum

Beslisboom: verkouden kinderen van 4-13 jaar weer welkom op het kindcentrum

De beslisboom is gewijzigd: verkouden kinderen van 4 tot 13 jaar mogen naar het kindcentrum. Ook staan er in de nieuwe versie regels voor kinderen die corona hebben gehad of gevaccineerd zijn. BOinK: ‘We realiseren ons dat de versoepeling van de regels voor kinderen tegenstrijdig is met de oplopende besmettingscijfers. Omdat de besmettingscijfers onder kinderen nauwelijks stijgen vindt het RIVM de versoepelingen wel verantwoord.’
samen-werken-aan-een-kansrijke-ontwikkelomgeving

Samen werken aan een kansrijke ontwikkelomgeving

Al dertig jaar heeft Raster in Deventer kinderopvang én welzijn onder één dak. De laatste jaren wordt er steeds intensiever samengewerkt. Van slim uitruilen, het project Talenthouse tot het uitnodigen van alle medewerkers om eigen samenwerkingsprojecten te starten.
Pedagogiek
mediagebruik-kind

Schermtijd voor school en voor ontspanning: wanneer is het teveel?

Ruim vier op de vijf ouders maakt afspraken met hun kinderen rondom digitaal mediagebruik. Bij deze afspraken blijken jongens minder restricties te krijgen dan meisjes. Tegelijkertijd merken ouders van jongens eerder negatieve gevolgen op van digitaal mediagebruit. Dit blijkt uit een onderzoek onder ongeveer duizend ouders in Nederland met kinderen van 6 tot 12 jaar.
Pedagogiek
anita-derks-kinderen-moeten-spelend-in-de-wereld-kunnen-staan

Anita Derks: ‘Kinderen moeten spelend in de wereld kunnen staan’

Directeur Anita Derks van het nieuwe Landelijk Expertisecentrum Jonge Kind (LEJK) vindt dat het met cognitieve aanpak van jonge kinderen allemaal wat te snel is gegaan de afgelopen jaren: ‘Kinderen moeten spelend in de wereld kunnen staan.’
Onderzoek
oproep-doe-mee-aan-onderzoek-naar-interprofessionele-samenwerking

Oproep: doe mee aan onderzoek naar interprofessionele samenwerking 

Voor een onderzoek naar interprofessionele samenwerking rondom kinderen met spraak-, taal- en/of communicatiebeperkingen hebben we jouw hulp nodig. Werk  jij met kinderen tussen de 3 – 6 jaar die moeite hebben met de spraak-, taal- en/of communicatieontwikkeling? Vul dan de vragenlijst in. 

‘Kinderopvang verbinden met onderwijs geeft vertrouwen bij ouders’

Tineke Onink, bestuurder van Kinderopvang Morgen (voorheen Stichting Rijswijkse Kinderopvang), zet zich nadrukkelijk in voor de vorming van IKC's. Dat levert wel de nodige discussies op, ook over praktische zaken. 'Bijvoorbeeld omdat de werktijden in het onderwijs en de opvang anders zijn. Hoe ga je daarmee om, hoe richt je overleggen in? Daar moet je uitkomen met elkaar.'