Home Nieuws

Laatste nieuws

pact-voor-kindcentra-stopt-maar-de-beweging-gaat-door

PACT voor kindcentra stopt, maar de beweging gaat door

PACT voor Kindcentra, als programma van activiteiten gesteund door Het Kinderopvangfonds, stopt. Volgens Gijs van Rozendaal, voorzitter van Het Kinderopvangfonds, gaat de beweging voor kindcentra wel door en zal het Platform Kindcentra een spin in het web blijven.
nooit-meer-de-gymzaal-in-het-is-heerlijk-om-buiten-te-sporten

Nooit meer de gymzaal in: ‘Het is heerlijk om buiten te…

Een buitengymzaal voor onder én na schooltijd: een aanwinst voor IKC Het Woud en het hele dorp Rijnsaterwoude. Alles wat je bij een normale gymles kunt doen, kan daar ook. 'Het is de eerste keer dat een buitengymzaal in de openbare ruimte geplaatst wordt, in plaats van achter een hek op het schoolplein.'
de-rijke-schooldag-leren-en-outdoor-activiteiten-in-het-buitenlokaal

De Rijke Schooldag: lessen en activiteiten in het Buitenlokaal

Onder en na schooltijd vuurtje stoken, water zuiveren maar ook natuurlessen volgen: bij de Brederoschool in Groningen creëren ze met het Buitenlokaal een doorgaande lijn van school naar bso. De buitenmedewerker, in dienst bij zowel school als bso, verzorgt natuurlessen en outdoor-activiteiten in het naastgelegen buitenlokaal en plantsoen. Ook andere kinderen uit de wijk zijn welkom.
ikc-de-nieuwe-draai-starten-vanaf-nul

IKC De Nieuwe Draai: starten vanaf nul

Vanaf nul starten met een nieuw IKC in een nieuwbouwwijk: dat was de uitdaging waar Blosse, een organisatie voor opvang en onderwijs in Heerhugowaard, voor stond. Een team van enthousiastelingen binnen de organisatie zag dat wel zitten en ging aan de slag. Inmiddels telt het IKC 70 schoolkinderen , 20 kinderen op de opvang en 14 teamleden en is groeiende. Een verhaal van pionieren in de modder.
beleidsnotitie-ikc-vorming-zorgt-voor-rust-en-draagvlak

Beleidsnotitie IKC-vorming zorgt voor rust en draagvlak

Hoe faciliteer je integrale kindcentra in een gemeente met acht kernen én in een spanningsveld van regelgeving die - onbedoeld - de facilitering van IKC’s in bestaande gebouwen belemmert? De gemeente Lingewaard zocht en vond het antwoord in een gemeenschappelijk opgestelde beleidsnotitie.
ruimte-ok-laagdrempelige-verbeteringen-mogelijk-voor-binnenklimaat-kindcentra

Ruimte-OK: laagdrempelige verbeteringen mogelijk voor binnenklimaat kindcentra

De aandacht voor het belang van een goed binnenklimaat in scholen is nu groot. Vaak al met kleine en gerichte maatregelen kunnen verbeteringen aangebracht worden, ook in een constructie van huur of verhuur zoals vaak in kindcentra. De handreiking Binnenklimaat Kindcentra geeft handige tips om tegelijkertijd korte- en langetermijn stappen te nemen om het binnenklimaat te verbeteren.

Aanmelden tot 15 mei: het Rijke Schooldag Voorloperstraject

Gelijke Kansen Alliantie wil met het Voorloperstraject werken aan een duurzame, structurele opzet van de rijke schooldag. Vanuit het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap wordt met 45 coalities, die al extra activiteiten aanbieden, een driejarige intensieve samenwerking aangegaan.
Pedagogiek
mark-mieras-zelfsturing-is-het-nieuwe-iq

Mark Mieras: Zelfsturing is het nieuwe IQ

Spel en beweging is onmisbaar om later goed te presteren op school, stelt wetenschapsjournalist Mark Mieras. 'Al spelend en bewegend leggen kinderen in de eerste zes levensjaren de basis voor leervermogen en zelfsturing.' Kinderen leren dus leren door te spelen.

Doe je mee? Peiling OCW: coronamaatregelen in het onderwijs (en de…

De afgelopen twee jaar heeft de coronapandemie veel gevraagd van medewerkers in de onderwijs- en kinderopvangsector. Iedereen heeft alles op alles gezet om de kinderopvang en het onderwijs zoveel mogelijk doorgang te laten vinden. Het ministerie van OCW wil via een peiling aan onderwijspersoneel, bestuurders, leerlingen en ouders vragen om ervaringen te delen over de coronamaatregelen in de afgelopen twee jaar. 
Samenwerkingsvormen
sterrenschool-de-ruimte-natuuronderwijs-in-eigen-bos

Sterrenschool De Ruimte: natuuronderwijs in eigen bos

Frank Groot, directeur van Sterrenschool De Ruimte in Almere, is niet vies van uitdagingen. Zijn meest recente project: de aanschaf van een heus stuk bos vlakbij het IKC. 'Door het beheren van zo’n bos, leren de kinderen niet alleen over natuur, maar óók over ondernemerschap.'