Huisvesting en inrichting

Aanmelden! Vragenuur over ventilatie op scholen

Welke maatregelen kan ik nemen? Hoe zit het met de kostenverdeling? Ruimte-OK organiseert vanuit het ondersteuningsprogramma Eerste hulp bij ventilatie een online vragenuur. Morgenochtend al:
waar-een-will-is-is-een-weg

Waar een Will is, is een weg

Vijf organisaties die nauw samen gaan werken in één gebouw: regulier basisonderwijs, een SBO- en twee SO-scholen, kinderopvang, bso en een jeugdzorgorganisatie. Een vrij unieke combinatie vormt IKC Het Gele Park, waar directeur Will van der Zanden alles over kan vertellen.

Dalton kindcentrum: ‘starten bij een gedeelde visie’

Geen energie verspillen aan de frustrerende beren op de weg maar met elkaar aan de slag op basis van de gemeenschappelijke visie. Zo timmert het Haagse Dalton Kindcentrum Helen Parkhurst aan de weg. ‘Begin bij de inhoud als je een kindcentrum wil starten. Niet op een gebouw of formele constructies.'
De-frisse-school:-van-ventilatierooster-tot-miljoenensubsidie

Een fris schoolgebouw: van ventilatieroosters tot miljoenensubsidie

Een goede ventilatie in scholen is belangrijk bij het bestrijden van het coronavirus. Maar hoe kom je tot zo'n goed geventileerd gebouw? Kenniscentrum Ruimte-OK heeft hiervoor een handreiking gemaakt. Ook bieden ze hulp bij de SUVIS-regeling, een specifieke uitkering voor scholen, om de ventilatie te verbeteren. Deze subsidie kan dertig procent van de kosten dekken. Maar het resterende bedrag is voor veel schoolbesturen alsnog niet op te brengen. 
modulair-bouwen-creeert-flexibele-ruimte-bij-scholen

Modulair bouwen creëert flexibele ruimte bij scholen

Scholen hebben te maken met krimp, groei of een kinderopvangpartner die wil aanhaken. Hoe kun je flexibeler zijn in grootte en gebruik van het gebouw? Modulair bouwen lijkt de oplossing. En het is ook nog goedkoper.

‘Sluit met de ruimte aan op behoeftes van kinderen’

Wist je dat kleuren, vormen, geluiden, licht en materialen invloed hebben op hoe je je voelt in een ruimte? En dat je die ruimte dus ook heel goed kan inzetten als extra pedagoog? ‘Een goed ingerichte ruimte daagt kinderen uit tot spel en ontwikkeling’, zegt pedagoog Annemiek Waage.

Verkeerde zithouding kinderen funest

Leerkrachten besteden nauwelijks aandacht aan de zithouding van kinderen. Houdingsexperts maken zich grote zorgen.

Over huisvesting en inrichting

Eisen

IKC’s moeten voldoen aan eisen die gelden voor primair onderwijs èn kinderopvang. Dat kan nog wel eens wringen.

Lees meer

IKC’s die nieuw worden gebouwd, zien er anders uit dan traditionele scholen met hun klaslokalen. Er zijn vaak meer multifunctionele ruimtes en ruimtes die in elkaar overlopen.