Huisvesting en inrichting

het-schoolplein-als-best-geventileerde-klaslokaal-van-de-school

‘Het schoolplein als best geventileerde klaslokaal van de school’

Het Nederlandse schoolplein is vaak een opvallend stuk verwaarloosde, versteende ruimte in de bebouwde omgeving. Dat staat in de whitepaper ‘De waarde van een natuurrijke, gezonde buitenruimte rond scholen’ dat onderzoekers van de VU Amsterdam maakten in het kader van het programma Gezonde Schoolpleinen. Zij stellen dat schoolpleinen vaak een sluitstuk zijn bij onderwijshuisvesting, terwijl een groene buitenruimte het kind, de maatschappij én het onderwijs veel te bieden heeft.
Pedagogiek
petra-van-haren-over-verlengde-schooldagen-het-hele-leven-is-een-school

Petra van Haren over verlengde schooldagen: ‘Het hele leven is een…

Van Haren vindt dat we vastzitten in een rigide systeem van een vast aantal lesuren per kind. 'Daarmee ontken je het feit dat kinderen in een verschillend tempo leren. Je ziet op zoveel verschillende plekken dezelfde opvattingen over maatwerk. Geef kinderen wat ze nodig hebben; start met talentontwikkeling.’

Campus Nobelhorst: ‘We denken in kansen en mogelijkheden’

Twee scholen van verschillende schoolbesturen die samen met een particuliere kinderopvangorganisatie intensief samenwerken en ruimtes delen; welkom op Campus Nobelhorst in Almere. Een unieke constructie:
de-verwondering

Basisschool De Verwondering duurzaamste gebouw van Nederland

Hoewel het voelt alsof je kijkt naar een filmpje van een enorm vakantiehuis, is dit toch echt een basisschool. De Verwondering (Almere) heeft de Gouden Kikker 2021 gewonnen: de prijs voor het meest duurzame gebouw van Nederland. Bekijk hier de indoor tour!
blog-jolanda-rikers-

Blog Jolanda Rikers: medegebruik blijft een uitdaging

Onze kinderopvangorganisatie heeft in haar strategieplan 2019-2022 nadrukkelijk geformuleerd om haar volledige dienstenpakket aan te bieden in schoolgebouwen in Parkstad. Alles met het oog op een optimale doorgaande lijn in een Integraal Kind Centrum. Dit is overigens gemakkelijker gezegd dan gedaan, want de meeste scholen zijn druk met eigen prioriteiten. Bovendien zijn de scholen in […]
8e-landelijke-ikc-dag

IKC-congres: Het IKC als leerplaats voor het leven

Op 17 september vindt Landelijke IKC-dag plaats. Een dag die inmiddels is uitgegroeid tot een belangrijk landelijk moment van inspiratie, kennisdeling en ontmoeting op het gebied van samenwerking onderwijs, kinderopvang, jeugdzorg en gemeenten. Job van Velsen, die deze dag samen met andere partijen organiseert, neemt je mee in het programma van deze dag. 
waar-een-will-is-is-een-weg

Waar een Will is, is een weg

Vijf organisaties die nauw samen gaan werken in één gebouw: regulier basisonderwijs, een SBO- en twee SO-scholen, kinderopvang, bso en een jeugdzorgorganisatie. Een vrij unieke combinatie vormt IKC Het Gele Park, waar directeur Will van der Zanden alles over kan vertellen.

Dalton kindcentrum: ‘starten bij een gedeelde visie’

Geen energie verspillen aan de frustrerende beren op de weg maar met elkaar aan de slag op basis van de gemeenschappelijke visie. Zo timmert het Haagse Dalton Kindcentrum Helen Parkhurst aan de weg. ‘Begin bij de inhoud als je een kindcentrum wil starten. Niet op een gebouw of formele constructies.'
De-frisse-school:-van-ventilatierooster-tot-miljoenensubsidie

Een fris schoolgebouw: van ventilatieroosters tot miljoenensubsidie

Een goede ventilatie in scholen is belangrijk bij het bestrijden van het coronavirus. Maar hoe kom je tot zo'n goed geventileerd gebouw? Kenniscentrum Ruimte-OK heeft hiervoor een handreiking gemaakt. Ook bieden ze hulp bij de SUVIS-regeling, een specifieke uitkering voor scholen, om de ventilatie te verbeteren. Deze subsidie kan dertig procent van de kosten dekken. Maar het resterende bedrag is voor veel schoolbesturen alsnog niet op te brengen. 
modulair-bouwen-creeert-flexibele-ruimte-bij-scholen

Modulair bouwen creëert flexibele ruimte bij scholen

Scholen hebben te maken met krimp, groei of een kinderopvangpartner die wil aanhaken. Hoe kun je flexibeler zijn in grootte en gebruik van het gebouw? Modulair bouwen lijkt de oplossing. En het is ook nog goedkoper.

Over huisvesting en inrichting

Eisen

IKC’s moeten voldoen aan eisen die gelden voor primair onderwijs èn kinderopvang. Dat kan nog wel eens wringen.

Lees meer

IKC’s die nieuw worden gebouwd, zien er anders uit dan traditionele scholen met hun klaslokalen. Er zijn vaak meer multifunctionele ruimtes en ruimtes die in elkaar overlopen.