Huisvesting en inrichting

deltaplan-scholen-nooit-meer-dicht-tijdens-een-pandemie

Deltaplan scholen: nooit meer dicht tijdens een pandemie

Het Platform Perspectief Jongeren pleit voor een Deltaplan scholen, zodat scholen nooit meer dicht hoeven tijdens een pandemie. Bouwstenen voor Sociaal heeft, samen met het werkveld en hun netwerk, een aanzet gemaakt voor dit plan. En er is noodzaak: 'De kwaliteit van de schoolgebouwen over het algemeen is heel slecht.'
onderwijs, schoolklas

Luchtreiniger in de klas: eenvoudig, tijdelijk alternatief voor ventilatiesysteem

Slechts een klein aantal scholen maakt gebruik van de mogelijkheid om NPO gelden in te zetten voor betere ventilatie. Een ventilatiesysteem is niet zomaar aangelegd, en gaat vaak samen met nieuw- of verbouw van het schoolgebouw. Toch is er een betaalbaar en - zoals het er nu naar uit ziet - doeltreffend alternatief mogelijk in de vorm van luchtreinigers met HEPA-filter.

‘Laat kinderen met buitenles op school bewegen nu het op de…

Door de nieuwe coronamaatregelen kunnen kinderen weer minder sporten. Het lukt sportclubs lang niet altijd om oplossingen te vinden. Volgens IVN Natuureducatie is het belangrijk dat het kabinet scholen stimuleert om kinderen meer te laten bewegen met buitenonderwijs: 'Ventilatie is heel belangrijk, maar het beste klaslokaal ligt aan de andere kant van het raam.'

Ventilatie in kwart van schoolgebouwen niet op orde

Meer dan een kwart van gebouwen voor primair en voortgezet onderwijs heeft de ventilatie niet op orde, meldt BNR op basis van cijfers van de RVO. In Nederland kan een school dan ook maar 30% van de kosten vergoed krijgen, terwijl dat in buurlanden tot wel 80% kan oplopen:

Nieuwe app: stappenplan en tips voor schonere lucht in school en…

Goed ventileren is in coronatijd belangrijker dan ooit. Hoe zorg je voor schonere lucht in schoolgebouwen? De nieuwe app 'schone lucht kinderopvang en school' bevat een praktisch stappenplan met tips en informatie in heldere taal om de luchtkwaliteit in school en kinderopvang te verbeteren.
onderzoek-driekwart-ouders-wil-dat-kinderen-op-school-veel-leren-over-de-natuur

Onderzoek: Driekwart ouders wil dat kinderen op school veel leren over…

Driekwart van de ouders van basisschoolleerlingen vindt het belangrijk dat hun kinderen op school veel leren over de natuur, blijkt uit onderzoek van IVN Natuureducatie. Ook zouden zij graag zien dat leerlingen meer buiten les krijgen:
Pedagogiek
tips-van-de-vlaamse-dienst-speelpleinwerk-zo-intens-spelen-dat-je-alles-vergeet

Vlaamse Dienst Speelpleinwerk: ‘Zo intens spelen dat je alles vergeet’

Spelen waarbij je helemaal de tijd en alles om je heen vergeet, dat is waar deze speeldeskundigen naar streven. Zij hebben zojuist 'Gids tot intens spelen' en 'Intens spelen in de praktijk' uitgebracht. Speelexpert Bert Breugelmans: 'Eigenlijk is het simpel: het draait om keuze en variatie.’
Samenwerkingsvormen
meervoudig-gebruik-van-het-schoolplein-zo-werkt-dat

Meervoudig gebruik van het schoolplein: zo werkt dat!

De gemeente Oldebroek heeft het schoolplein van IKC De Vlinder buiten schooltijd openbaar toegankelijk gemaakt. Daarvan wordt volop gebruik gemaakt. De gemeente deelt deze overeenkomst. Zo kunnen ook andere gemeenten ermee aan de slag.
Pedagogiek
de-fonk-school-leren-in-de-natuur

De FONK-school: leren in de natuur

In Effen, vlakbij Breda, staat de eerste FONK-school van Nederland. Op school zijn de kinderen de helft van de lestijd buiten en in de natuur. Deze school is een co-creatie van kinderopvangorganisatie Wij zijn JONG en schoolbestuur INOS. ‘Door contact met de natuur zie je zulke mooie dingen gebeuren.’
Nieuwe-versie-een-kindcentrum-aangeboden

Verschenen: nieuwe, herziene versie van Een Kindcentrum

De tweede, herziene versie van het boek Het Kindcentrum is nú verschenen. Nieuwe hoofdstukken gaan bijvoorbeeld over ingewikkelde kwesties bij het realiseren van je IKC, en hoe je die oplost. En over de AVG, en vooral over hoe daarmee om te gaan:

Over huisvesting en inrichting

Eisen

IKC’s moeten voldoen aan eisen die gelden voor primair onderwijs èn kinderopvang. Dat kan nog wel eens wringen.

Lees meer

IKC’s die nieuw worden gebouwd, zien er anders uit dan traditionele scholen met hun klaslokalen. Er zijn vaak meer multifunctionele ruimtes en ruimtes die in elkaar overlopen.