Aansprekende voorbeelden

Personeel
blosse-pakt-personeelstekort-aan-met-opleiding-voor-medewerker-kindcentrum

Blosse pakt personeelstekort aan met nieuwe opleiding: Medewerker kindcentrum

In februari 2022 start de opleiding medewerker Kindcentrum, een initiatief van Blosse en Horizon Opleidingen. En de animo? Die is enorm. 'Er zijn best wat mensen in de arbeidsmarkt die in het verleden andere keuzes hebben gemaakt, die nu heel graag in de kinderopvang of het onderwijs willen werken. Daar moet je op inspelen, zij zijn interessant voor onze branche.’
Aansprekende voorbeelden

Blog Job van Velsen – Zoveel kansen om het goed te…

Een grote meerdaagse werkconferentie op Bonaire maakte me dankbaar en trots dat ik  prachtige verhalen mocht horen. Ik zag hoe energie en passie hand in hand gaan en omgezet worden in concrete acties en interventies. Het geeft me een ongekend gevoel van hoop en vertrouwen in wat we met elkaar kunnen bereiken als we dat willen. En ik besefte dat we als (brede) school of kindcentrum werkelijk het verschil kunnen, nee moeten maken voor al die kinderen.

Talent Ateliers van Kindcentrum Nobel wint Zeeuwse Onderwijsprijs

Met het project Talent Ateliers heeft het Zeeuwse kindcentrum Nobel de tweejaarlijkse prijs gewonnen. 'Dit is nu zo’n project dat zó vanzelfsprekend lijkt, dat je je niet kunt voorstellen dat het niet al op honderden scholen wordt gedaan.'
Integrale organisatie
gemeente-den-haag-investeert-met-stichting-in-ontwikkeling-ikcs

Gemeente Den Haag investeert met stichting in ontwikkeling IKC’s

Het onderwijs is steeds meer op zoek naar samenwerking in de wijk - met partners als kinderopvang, welzijn, sport – en met ouders. De samenwerking tussen onderwijs, ouders en omgeving wil Stichting Brede Buurtschool (SBB) versterken op zoveel mogelijk scholen in Den Haag. Rebecca Gerritse, directeur en senior adviseur bij SBB: 'We willen goede voorbeelden een podium geven'.
Ouders
serie-job-zoekt-ze-op-het-nji-over-samen-opvoeden-en-welbevinden-van-ouders

Serie Job zoekt ze op: het Nederlands Jeugdinstituut

In de nieuwe serie Job zoekt ze op gaat Job van Velsen op zoek naar verborgen IKC-schatten. Dit keer brengt Job geen IKC, maar het NJi onder de aandacht. Over publicaties die je als professional weer even op scherp zetten: ondersteun je daadwerkelijk de ouders?
Integrale organisatie
amsterdam-west-aan-de-slag-met-integrale-kindcentra
-betere-kansen-voor-elk-kind

Amsterdam-West aan de slag met integrale kindcentra
: ‘Betere kansen voor elk…

Betere kansen voor kinderen in Amsterdam-West. Met dat doel voor ogen praten de scholenstichting AWBR en kinderopvangorganisatie AKROS over nauwe samenwerking en wellicht zelfs in de toekomst een fusie:
Aansprekende voorbeelden
Sardes school New York

Samenwerken in New York als voorbeeld voor IKC’s in Nederland

IKC’s in Nederlands kunnen veel leren van een project in de stad New York, waar samenwerking tussen scholen wordt gestimuleerd. ‘Er zijn ook binnen ons bestel kansen om met deze effectieve aanpak aan de slag te gaan,’ aldus Puk Witte van onderzoeksbureau Sardes.
ikc-de-rietzee-maakt-voor-sint-maarten-nieuwe-liedjes-en-videoclips

IKC De Rietzee maakt nieuwe liedjes én videoclips voor Sint Maarten

ICK De Rietzee uit Groningen heeft elf nieuwe liedjes voor 11 november gemaakt. De leerlingen willen geen liedjes meer over tomaten met een petje op of meisjes met rokjes aan: “Het is tijd om Sint Maarten in een nieuw jasje te steken.”
Samenwerkingsvormen
meervoudig-gebruik-van-het-schoolplein-zo-werkt-dat

Meervoudig gebruik van het schoolplein: zo werkt dat!

De gemeente Oldebroek heeft het schoolplein van IKC De Vlinder buiten schooltijd openbaar toegankelijk gemaakt. Daarvan wordt volop gebruik gemaakt. De gemeente deelt deze overeenkomst. Zo kunnen ook andere gemeenten ermee aan de slag.
Pedagogiek
kindcentrum-adriaan-van-den-ende-een-visie-voor-iedereen-van-0-65

Kindcentrum Adriaan van den Ende: één visie voor iedereen van 0…

Bij Kindcentrum Adriaan van den Ende  in Warnsveld werken ze volgens ‘The leader in me’, een visie die is gebaseerd op de ‘Seven habits’ van Stephen Covey. ‘Het gaat er om dat we graag willen dat kinderen weten wie ze zijn en waar ze goed in zijn. Maar dat geldt ook voor de volwassenen. We hebben met elkaar afspraken over regels, maar ook voorbeeldgedrag.’

Over aansprekende voorbeelden

Aansprekende voorbeelden: laat je inspireren

Laten we elkaar inspireren. Want een kwalitatief goede IKC opzetten is een mooie uitdaging. Wat zijn aansprekende voorbeelden?

Lees meer

Uitgelicht congres

Openingscongres Week van het Jonge Kind

Landelijke IKC Dag