Aansprekende voorbeelden

ikc-dag-op-locatie-kindercampus-triomundo-in-zwolle

IKC-dag op locatie: Kindercampus TrioMundo in Zwolle

In augustus gaat Kindercampus TrioMundo in Zwolle van start: een kindercampus met een doorgaande leerlijn van 0 – 14 jaar. Tijdens de online open IKC-dag, georganiseerd door de PO Raad, was veel belangstelling voor de innovatieve onderwijsroute 10-14. ‘Het gaat om aansluiten bij de capaciteiten en belangstelling van kinderen in plaats van ‘one size fits all’. 
waar-een-will-is-is-een-weg

Waar een Will is, is een weg

Vijf organisaties die nauw samen gaan werken in één gebouw: regulier basisonderwijs, een SBO- en twee SO-scholen, kinderopvang, bso en een jeugdzorgorganisatie. Een vrij unieke combinatie vormt IKC Het Gele Park, waar directeur Will van der Zanden alles over kan vertellen.

IKC Rincon: ‘de parel’ van Bonaire

In dit laatste artikel van een serie over IKC-pioniers in Caribisch Nederland nemen we een kijkje bij de ‘IKC-parel’ op Bonaire: IKC Rincon. Onderwijs en kinderopvang werken hier naadloos samen. Onderwijsdirecteur Tica Koeks: ‘We kenden elkaar al goed. Intensief samenwerken was een logische volgende stap.’
binnenkijken-bij-ikc-de-plattenburg

Binnenkijken bij IKC de Plattenburg

IKC de Plattenburg is één grote leerplek, waar jong en oud samenwerken, samen leren én elkaar inspireren. Daarbij staat de nieuwsgierigheid van kinderen voorop, om zelf te ontdekken. Het IKC is zo ingericht dat kinderen zich ook uitgedaagd voelen om te gaan ontdekken.

Dalton kindcentrum: ‘starten bij een gedeelde visie’

Geen energie verspillen aan de frustrerende beren op de weg maar met elkaar aan de slag op basis van de gemeenschappelijke visie. Zo timmert het Haagse Dalton Kindcentrum Helen Parkhurst aan de weg. ‘Begin bij de inhoud als je een kindcentrum wil starten. Niet op een gebouw of formele constructies.'
zo-ontwikkel-je-ikcs-aan-de-rand-van-nederland

Blog Rianne Vons – Zo ontwikkel je IKC’s aan de rand…

Het is best een zelfverzekerd motto voor inwoners van Zeeuws-Vlaanderen, die vaak het verwijt krijgen ‘Calimero-gedrag’ te vertonen. Regelmatig hoor je hier: we zijn een vergeten stukje van Nederland, er is geen aandacht uit Den Haag voor onze problemen, en ga zo maar door. Eigenlijk is het ook nog allemaal waar. Maar met constateren en […]
Samenwerkingsvormen
kind-kan-altijd-terecht-bij-de-centrumcoach-op-skoatterwiis

Kind kan altijd terecht bij centrumcoach op Skoatterwiis

De centrumcoach ondersteunt kinderen op het kindcentrum en hun ouders in de opvoeding. Door dagelijks aanwezig te zijn kunnen intensieve contacten worden opgebouwd met het kind en zijn opvang- onderwijs- en gezinssysteem. Daarnaast zijn de lijnen naar andere (zorg)professionals kort. De centrumcoach heeft hierbij een coördinerende rol. Aanspreekpunt In het kindcentrum werken onderwijs, kinderopvang en […]

Samenwerkend leren bij Stella Nova

Bij IKC Stella Nova draait het om samenwerkend leren. De directeur en regiomanager vertellen in deze video hoe daarmee bij Stella Nova wordt omgegaan. Je krijgt ook een goede indruk van dit bijzondere gebouw zonder lokalen.
de-rol-van-een-brede-school-in-een-kansarme-wijk-in-curacao

De rol van een brede school in een kansarme wijk in…

De ontwikkelingskansen van kinderen vergroten, dat is het doel van de brede school Prinses Margriet School op Curaçao. Om dit te doen slagen, spelen ouderbetrokkenheid en een netwerk in de buurt een essentiële rol. Zeker in een kansarme wijk als Buena Vista. Dit is deel 2 in een serie over brede scholen in Caribisch Nederland.
Zo-bied-je-een-mooi-vakantieprogramma-aan-in-coronatijd

Zo bied je een mooi vakantieprogramma aan in coronatijd

Wat doe je met de bso in een periode met allerlei beperkende maatregelen? En is het misschien mogelijk om het aanbod zelfs te verbeteren? Op deze vragen heeft opvangorganisatie Zonnekinderen een antwoord gevonden: Zonnekinderendorp. Al twee edities een succes.

Over aansprekende voorbeelden

Aansprekende voorbeelden: laat je inspireren

Laten we elkaar inspireren. Want een kwalitatief goede IKC opzetten is een mooie uitdaging. Wat zijn aansprekende voorbeelden?

Lees meer

Uitgelicht congres

Jaarcongres Management Kinderopvang 2021

Congres Topsprekers in de Kinderopvang

Landelijke IKC Dag