Aansprekende voorbeelden

Wet- en regelgeving
Gratis-e-book:-'Aan-de-slag-met-burgerschapsvorming'

Gratis e-book ‘Aan de slag met burgerschapsvorming’

De overheid wil het burgerschapsonderwijs 'doelgericht en samenhangend bevorderen'. Een nieuwe, aangescherpte wet maakt duidelijk wat burgerschapsonderwijs in moet houden. De CED-groep maakte het gratis e-book 'Aan de slag met burgerschapsvorming' met daarin concrete tips, ideeën en praktijkvoorbeelden.
inclusief-ikc-iedereen-is-de-norm

Een inclusief IKC: ‘Iedereen is de norm’

Opvang, zorg, onderwijs, het loopt kris kras door elkaar op IKC De Kroevendonk in Roosendaal. Teun Dekker, directeur-bestuurder, spreekt hierover met Job van Velsen. Een vooruitblik op zijn deelsessie tijdens de Landelijke IKC-dag.

Campus Nobelhorst: ‘We denken in kansen en mogelijkheden’

Twee scholen van verschillende schoolbesturen die samen met een particuliere kinderopvangorganisatie intensief samenwerken en ruimtes delen; welkom op Campus Nobelhorst in Almere. Een unieke constructie:
de-verwondering

Basisschool De Verwondering duurzaamste gebouw van Nederland

Hoewel het voelt alsof je kijkt naar een filmpje van een enorm vakantiehuis, is dit toch echt een basisschool. De Verwondering (Almere) heeft de Gouden Kikker 2021 gewonnen: de prijs voor het meest duurzame gebouw van Nederland. Bekijk hier de indoor tour!

‘Kinderopvang verbinden met onderwijs geeft vertrouwen bij ouders’

Tineke Onink, bestuurder van Kinderopvang Morgen (voorheen Stichting Rijswijkse Kinderopvang), zet zich nadrukkelijk in voor de vorming van IKC's. Dat levert wel de nodige discussies op, ook over praktische zaken. 'Bijvoorbeeld omdat de werktijden in het onderwijs en de opvang anders zijn. Hoe ga je daarmee om, hoe richt je overleggen in? Daar moet je uitkomen met elkaar.'

Video: Peuter4Daagse in Brunssum

In totaal liepen 5.500 peuters elke dag 15 minuten. ‘Zo willen we kinderen op een laagdrempelige manier van jongs af aan al laten wennen aan bewegen in de buitenlucht’, vertelde Sanne Hamers, kinderleefstijlcoach en JOGG-regisseur voor Sittard-Geleen en Stein. De peuteropvanglocaties kregen van JOGG Brunssum en RiskCare Preventie een beweegmand. Hierin zit materiaal dat de […]
ikc-dag-op-locatie-kindercampus-triomundo-in-zwolle

IKC-dag op locatie: Kindercampus TrioMundo in Zwolle

In augustus gaat Kindercampus TrioMundo in Zwolle van start: een kindercampus met een doorgaande leerlijn van 0 – 14 jaar. Tijdens de online open IKC-dag, georganiseerd door de PO Raad, was veel belangstelling voor de innovatieve onderwijsroute 10-14. ‘Het gaat om aansluiten bij de capaciteiten en belangstelling van kinderen in plaats van ‘one size fits all’. 
waar-een-will-is-is-een-weg

Waar een Will is, is een weg

Vijf organisaties die nauw samen gaan werken in één gebouw: regulier basisonderwijs, een SBO- en twee SO-scholen, kinderopvang, bso en een jeugdzorgorganisatie. Een vrij unieke combinatie vormt IKC Het Gele Park, waar directeur Will van der Zanden alles over kan vertellen.

IKC Rincon: ‘de parel’ van Bonaire

In dit laatste artikel van een serie over IKC-pioniers in Caribisch Nederland nemen we een kijkje bij de ‘IKC-parel’ op Bonaire: IKC Rincon. Onderwijs en kinderopvang werken hier naadloos samen. Onderwijsdirecteur Tica Koeks: ‘We kenden elkaar al goed. Intensief samenwerken was een logische volgende stap.’
binnenkijken-bij-ikc-de-plattenburg

Binnenkijken bij IKC de Plattenburg

IKC de Plattenburg is één grote leerplek, waar jong en oud samenwerken, samen leren én elkaar inspireren. Daarbij staat de nieuwsgierigheid van kinderen voorop, om zelf te ontdekken. Het IKC is zo ingericht dat kinderen zich ook uitgedaagd voelen om te gaan ontdekken.

Over aansprekende voorbeelden

Aansprekende voorbeelden: laat je inspireren

Laten we elkaar inspireren. Want een kwalitatief goede IKC opzetten is een mooie uitdaging. Wat zijn aansprekende voorbeelden?

Lees meer

Uitgelicht congres

Congres Topsprekers in de Kinderopvang