Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kinderen en ouders waarderen innovatieve IKC’s

Frida Noordzij
Integrale KindCentra (IKC's) bestaan in Nederland al een jaar of tien. De voorlopers zijn enthousiast over hun innovatieve manier van werken en hebben de indruk dat alle betrokkenen een meerwaarde ervaren. Hanzehogeschool Groningen deed onderzoek in bij vier voorlopers in opdracht van PACT voor kindcentra.
Pixabay

Eén van de wensen van PACT is om de effecten van IKC’s op de brede ontwikkeling van kinderen in kaart te brengen. In deze deelstudie zijn ervaringen van kinderen en ouders onderzocht met het leven, spelen en leren op een IKC. Dit onderzoek is uitgevoerd bij vier IKC’s verspreid over Nederland. Het gaat om Laterna Magica (Amsterdam), Campus Columbus (Heerhugowaard), Het Talent (Nijmegen) en Mondomijn (Helmond). Door middel van diepte-interviews (storytelling) hebben achttien kinderen en achttien ouders verteld hoe zij terugkijken op hun tijd op het IKC, wat hun positieve en negatieve ervaringen waren en waar zij dat aan toeschrijven.

Zeven bouwstenen

De zeven bouwstenen van het IKC vormden de items waarnaar is gevraagd. Dat zijn (1) gebouw, (2) leef-speel- en leergemeenschap; (3) kinderen en ouders denken mee, doen mee en dragen bij; (4) brede doelen breed aanbod; (5) leren op maat; (6) kindnabije hulp; (7) van jongs af aan hele dag, hele jaar door.

Gemiddeld een 8

Gemiddeld hebben de geïnterviewde kinderen, die nu twee jaren op het voortgezet onderwijs zitten, zeven jaar op een IKC gezeten. Zowel de kinderen als de ouders geven gemiddeld een 8 voor hun tijd op het IKC (spreiding tussen de 6,5 en 10). Kinderen en de ouders zijn gevraagd om de zeven bouwstenen van het IKC op volgorde te leggen van wat voor hen het meest van belang is. In de top drie staan: het gebouw; ouders en kinderen denken mee, doen mee en dragen bij; en leren op maat voor ieder kind.

Publicatie Informatie

Naam van de publicatie:
Kinderen en ouders over hun leven, spelen en leren op een Integraal Kindcentrum Gepubliceerd door: PACT voor kindcentra
Soort:
Onderzoek
Verschijningsdatum:
1 juli 2020
Link naar publicatie:
Pact voor Kindcentra

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.