IKC’s
Hugo van der Klip is conciërge én pm’er bso: ‘Ze denken dat ik de directeur ben’
Hij werkt al 9 jaar als conciërge op de basisschool. Hugo van der Klip is sinds 3 jaar pedagogisch medewerker op de bso - na de verkorte opleiding - bij kindcentrum Helmgras in Castricum. Met hart en ziel. ‘Ik regel alles voor de kinderen.’
Bso-aanbod verschraalt: ‘Mogelijkheden bso onvoldoende benut’
Zo’n 500.000 kinderen gaan naar de 8.000 bso’s die Nederland telt. Toch is er nauwelijks onderzoek gedaan naar het welbevinden van bso-kinderen en de kwaliteit en het aanbod van bso’s. De wetenschapsafdeling van Partou onderzocht dit samen met de Universiteit Utrecht. Hun bevindingen geven nieuwe inzichten en concrete aanknopingspunten voor verbetering.
Ouders en pedagogisch medewerkers ontzorgd: zó pakt Leeuwarden het aan
Stel je voor: drie tot vijf dagen per week staat er op de kinderopvang waar jij werkt iemand die bij ouders persoonlijk thuis langskomt om kennis te maken. Ouders kunnen bij haar terecht met al hun opvoedvragen en ook jij kunt dilemma’s over kinderen met haar bespreken. Klinkt als een droom, toch? In de hoofdstad van Friesland is dit echter al realiteit.
Waarom samenwerken binnen een kindcentrum zo lastig is
Samenwerken binnen een Integraal Kindcentrum (IKC) lijkt vanzelfsprekend, maar hoe zit dit eigenlijk in de praktijk? Uit een poll op onze sociale media bleek dat echte samenwerking vaak ver te zoeken is. Er wordt hoogstens even naar elkaar gegroet in de gang. Waardoor komt dit?
Samenwerken binnen IKC blijkt in praktijk vaak moeilijk
Een gebouw waar kinderopvang, basisschool en andere voorzieningen allemaal samenkomen onder één dak. Een IKC klinkt als het recept voor korte lijntjes en een goede communicatie tussen school en kinderopvang. Gaat dit in de praktijk ook echt zo?
Nederland en Denemarken aan kop in gebruik kinderopvang: overeenkomsten en verschillen
Nederlanders zijn de afgelopen jaren steeds meer gebruik gaan maken van formele kinderopvang, meldt het CBS. Terwijl in 2013 nog nog maar 46 procent van de nul- tot driejarigen naar de kinderopvang ging, is dat tien jaar later wel 72 procent. Denemarken volgt als tweede in de lijst. Hoogleraar Ruben Fukkink geeft een inkijkje achter deze cijfers: waarin lijkt Nederland op Denemarken en waarin verschillen we?
Combinatiefuncties in de praktijk
Combinatiefuncties in een IKC maken de samenwerking tussen de kinderopvang en onderwijs gemakkelijker. Denk aan vaste gezichten en het creëren van een doorgaande leerlijn. Ook voor de mensen zelf is het een verrijking. André Lourens, directeur van kindcentrum Buitenrijck in Rijswijk, vertelt hoe het in de praktijk werkt. Hij is enthousiast, ook al levert het ook wel gedoe op.
Doorgaande leerlijn Een zachte landing voor kleuters
Hoe zorg je ervoor dat peuters zo soepel mogelijk overgaan naar de basisschool? Dat was een van de onderwerpen op het symposium Overgangen: kwetsbaar of kansrijk? Deelnemers vertelden over hun ervaringen en leerden meer over de doorgaande leerlijn en het theoretisch kader hierachter.
Een warm welkom voor iedereen
Op de meeste plekken in Nederland heb je in de wijk van je kindcentrum te maken met andere culturen en talen. Hoe laat je ouders en kinderen met een andere culturele achtergrond zich welkom voelen op jouw kindcentrum? Dat zit 'm voor een belangrijk deel in taal.
Zo kan het ook – Om 6 uur open
Een kinderopvang met verruimde openingstijden: Polderpracht biedt uitkomst voor ouders die vroege of late diensten werken, bijvoorbeeld in de Westlandse tuinbouw of in de zorg. Binnen korte tijd wierf de UN1EK-locatie een flink aantal medewerkers met kleine, grote, flexibele en vaste contracten. Het aanbieden van ontbijt, avondeten, een kinderkapper, fysio en logopedie moet ouders tijd en energie besparen.
Over ikc’s
Overal in het land werken kinderopvangorganisaties samen met onderwijsinstellingen in Integrale Kindcentra (IKC’s). In deze voorzieningen is sprake van vergaande samenwerking tussen opvang en onderwijs, soms onder één pedagogische visie en/of bestuur. Op andere plekken functioneren kindvoorzieningen nog apart, maar is er bijvoorbeeld wel sprake van een warme overdracht van de bso naar school en andersom.