Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Week tegen pesten van start: Buitensluiten? Uitgesloten!

De landelijke Week Tegen Pesten  is maandag 27 september gestart en duurt tot en met 1 oktober. In deze week staat het aanpakken van pesten en het werken aan een sociaal veilige school centraal. Na het afgelopen turbulente jaar, met grote impact op de groepsdynamiek, is dit extra belangrijk, zegt de Algemene Vereniging Schoolleiders. Het thema van dit jaar is: Buitensluiten? Uitgesloten!

Scholen kunnen de week aftrappen met een het openingsfilmpje. School & Veiligheid sprak hiervoor met vijf leerlingen en een leraar over hun ervaringen met buitensluiten en pesten. Door met de klas het filmpje te kijken en erover in gesprek te gaan, maak je een gezamenlijke start met het thema Buitensluiten? Uitgesloten!

Nu leerlingen elkaar dit schooljaar weer fysiek mogen zien is het belangrijk om meteen een veilige klas te creëren. In deze eerste weken bouw je namelijk met elkaar het fundament voor een fijne groepssfeer. Daar helpt de Week Tegen Pesten bij.

Dat het belangrijk is om aandacht te besteden aan het voorkomen van pesten bevestigen cijfers die De Kindertelefoon onlangs publiceerde. Vanaf het moment dat de scholen weer opengingen na de tweede lockdown is het aantal gesprekken dat De Kindertelefoon voerde over pesten met bijna 50 procent gestegen. Uit diezelfde cijfers is gebleken dat buitensluiten in de top 5 van meest genoemde pestmanieren staat.

Voor scholen is op www.weektegenpesten.nl een gevarieerd aanbod beschikbaar van gratis (les)materialen, een openingsfilmpje en verschillende activiteiten die aansluiten bij het thema van dit jaar: Buitensluiten? Uitgesloten!   

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.