Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kinderarts: ‘We moeten iets doen aan de ongezonde levensstijl van jonge kinderen’

Nederlandse kinderen eten nog steeds te weinig groente en fruit. Dat is zorgelijk omdat groenten en fruit bijdragen aan een goede gezondheid. Hoe zit dit precies? Koen Joosten, kinderarts op de IC in het Erasmus MC-Sophia, legt het uit in een nieuwe video in opdracht van het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF).

Boost

In de afgelopen 40 jaar is het percentage kinderen met overgewicht flink toegenomen. Koen Joosten geeft praktische tips aan ouders om de groente- en fruitconsumptie van hun kind een boost te geven. Professionals kunnen de video verspreiden of bijvoorbeeld plaatsen op sociale media kanalen. Zo komt de informatie beschikbaar voor zo veel mogelijk ouders.

Levensstijl

Joosten: ‘Ben je eenmaal overvoed, zet zich dat door tot in de jaren daarna. Vijftien procent van de kinderen heeft overgewicht. Als we levensstijl in de jonge jaren kunnen beïnvloeden, kunnen we daar later van profiteren.’

Verminderde schoolprestaties

Een van de stofjes die kinderen te weinig binnenkrijgen, is ijzer. Zo’n 75.000 kinderen hebben een ijzertekort. Dit leidt tot vermoeidheid, slecht functioneren en verminderde schoolprestaties. Met gezonde voeding is het ijzertekort te voorkomen.

Truc

De truc om kinderen groenten te leren eten? Vooral blijven aanbieden, zegt Joosten. Niet één keer, maar wel 10 of 15 keer dezelfde groente: ‘Maak er een feestje van. En zorg dat het bord er geweldig uitziet’.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.