Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kind kan altijd terecht bij centrumcoach op Skoatterwiis

PACT voor Kindcentra maakte onlangs een E-magazine over ouderbetrokkenheid. In een filmpje vertellen ouders hoe ze ondersteuning krijgen van de centrumcoach van Kindcentrum Skoatterwiis in het Friese dorp Oudeschoot. Onderwijs, opvang en zorg werken hier interdisciplinair samen.      

De centrumcoach ondersteunt kinderen op het kindcentrum en hun ouders in de opvoeding. Door dagelijks aanwezig te zijn kunnen intensieve contacten worden opgebouwd met het kind en zijn opvang- onderwijs- en gezinssysteem. Daarnaast zijn de lijnen naar andere (zorg)professionals kort. De centrumcoach heeft hierbij een coördinerende rol.

Aanspreekpunt

In het kindcentrum werken onderwijs, kinderopvang en jeugdhulp samen. Alles onder één dak met één aanspreekpunt, de centrumcoach, die de verbindende factor is tussen kind, ouders en professionals.

Hulpverlening

Voorheen werd elk kind met gedrags-, opvoedings- en ontwikkelingsvragen doorverwezen naar hulpverlening buiten Skoatterwiis. Nu gebeurt dit alleen als er sprake is van meervoudige en complexe gezinsproblematiek, en pakt de centrumcoach als eerste de hulpverlening op.

Laagdrempelig

Volgens PACT voor Kindcentra werkt een centrumcoach preventief, omdat gezinnen volledig in beeld zijn en zwaardere hulpverlening (vaak) voorkomen wordt. De coach is een centraal en laagdrempelig aanspreekpunt voor ouders. Patrick de Haan is een ouder die in het filmpje zijn ervaringen deelt: ‘De centrumcoach heeft écht tijd voor  je. We gaan eigenlijk altijd eerst naar haar als er wat is. Ze oordeelt niet over je, dat maakt het laagdrempelig’.

Stefanja Wielinga is de centrumcoach op Skoatterwiis. ‘Op een andere school gaan kinderen of ouders misschien het gesprek aan met de leerkracht, maar hier zijn wij er echt voor om dat op te pakken.’

Even iets delen

Patricia Kruijt, directeur van Kindcentrum Skoatterwiis: ‘Stefanja is iemand bij wie je altijd terecht kunt. Als kind kun je ook onder schooltijd je verhaal kwijt, als er iets gebeurd is. Ik zie bijna dagelijks wel ouders die zeggen: “Goh, kan ik even de centrumcoach spreken, ik wil even iets delen”.’ Op Skoatterwiis hopen ze dat ouders met kinderen minder zoekende hoeven te zijn naar de juiste hulp en dus minder van het kastje naar de muur worden gestuurd. Kruijt: ‘Als je alles binnen school kunt hebben, zijn de kinderen vertrouwd’.

 

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.