Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Flexibele schoolvakanties ‘onderdeel van totaalpakket’

In deze video vertelt Misja van Herp, directeur van IKC Van Kampen in Vlaardingen, hoe dit kindcentrum gebruik maakt van de mogelijkheid om ouders de schoolvakanties in afwijkende weken op te laten nemen. Deze flexibiliteit past binnen de huidige wet- en regelgeving. Per jaar kunnen er drie weken op een ander moment opgenomen worden.  

De flexibilisering is slechts een onderdeel van een grotere keuze voor onderwijsvorm, volgens Van Herp: ‘Je moet je schoolmodel erop aanpassen. Wij hebben klassikaal onderwijs losgelaten en zijn naar eigen leerlijnen toegegaan. Dus je mist geen onderwijsweek, je verplaatst hem alleen. Het onderwijs is al aangepast op het kind’.

Meerwaarde

‘Net als elke school moeten wij proberen om uit het kind te halen wat erin zit. Dat is niet alleen kennis, maar ook kansen.’ Ouders die speciaal vanwege de flexibele vakanties naar , daarvan wil Van Herp niets weten: ‘Die raden we altijd af om om die reden een school te kiezen.’ Hij wijst erop dat ouders ruim van te voren hun vakanties moeten doorgeven en alleen hele weken op kunnen nemen. Ook moeten ouders wel echt meerwaarde creëren in zo’n week: ‘Het is wel eens gebeurd dat kinderen in zo’n week niet op vakantie gingen en zich erg eenzaam hebben gevoeld’, aldus Van Herp in de video.

Handreiking

Binnen een IKC is het concept van flexibele vakanties makkelijker te realiseren dan met een ‘losse’ BSO, denkt Van Herp, omdat het afstemmen eenvoudiger is. Vereniging IKOOK, die de video gemaakt heeft, maakte samen met andere partijen een handreiking over flexibilisering. Het bieden van maatwerk in onderwijs is voor steeds meer scholen een ambitie. Maar wat betekent dit voor je onderwijs? Welke ervaringen zijn er al opgedaan? Dat zijn vragen die in deze handreiking worden beantwoord. De nadruk ligt op maatwerk in onderwijs, gekoppeld aan flexibilisering in onderwijstijden. ‘Op het moment dat je het wilt gaan doen, kijk naar dan de randvoorwaarden en check of er wel behoefte aan is’, tipt Van Herp. ‘Want iets organiseren zonder dat er gebruik van wordt gemaakt, is zonde van de inspanning’.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.