Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Een nieuw IKC, maar wie wordt de eigenaar van het gebouw?

Wie zou het beste eigenaar van een IKC of multifuntionele accomodatie kunnen zijn? Betrokkenen hebben verschillende belangen, waardoor dat lastig te zeggen is. In deze video zie je een gesprek met Peter Meijboom van een school (Innoord), Gerard van Leeuwen (gemeente Veenendaal) en private belegger Marc van Leent (Bijzondere plekken).

Wettelijk kader

Ze discussiëren over het primaire proces en het delen van ruimte. Daarnaast hebben ze het over onderwerpen als onderhoud, energietransitie, risico, leegstand en waardeontwikkeling. De moeilijkheid zit hem in de wettelijke kaders, ingewikkelde onderlinge verhoudingen en de opdracht van gemeentelijke afdelingen.

Buitenland

Private belegger Marc van Leent legt uit: “Terwijl in alle sectoren helder is wat de huurder en de verhuurder doen, is er op het gebied van onderwijshuisvesting sprake van een soort exotisch landschap; een stukje buitenland in de vastgoedwereld. Daardoor is het lastig publieke en private activiteiten te combineren, terwijl dat juist een MFA’s en IKC’s aantrekkelijk maakt.” Volgens Van Leent is de beste eigenaar een – eventueel private –  investeerder die zorgt voor verbinding tussen de gebruikers.

Nieuwbouw

Veel scholen en gemeenten willen graag IKC’s. Recent hebben wethouders hierover nog een handreiking uitgebracht. Huisvesting en vastgoed zijn in deze handreiking nauwelijks uitgewerkt. Volgens Bouwstenen voor Sociaal is nieuwbouw hét moment om de belangen, het eigendom en het beheer goed te organiseren. Duidelijke wetgeving kan daarbij helpen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.