Personeel

Onderzoek

Afgestudeerde ad-PEP’ers nauwelijks werkzaam in combifuncties

De ad-opleiding PEP, voorheen PPKE, is een tweejarige hbo-opleiding voor functies en rollen binnen het onderwijs en kinderopvang. Professionals voor de toekomst die in staat zijn bruggen te slaan tussen sectoren onderwijs, opvang, welzijn en jeugdhulp. PACT en Hogeschool KPZ hebben onderzocht of de studenten daadwerkelijk worden ingezet in nieuwe interprofessionele beroepsrollen. 
Personeel
blosse-pakt-personeelstekort-aan-met-opleiding-voor-medewerker-kindcentrum

Blosse pakt personeelstekort aan met nieuwe opleiding: Medewerker kindcentrum

In februari 2022 start de opleiding medewerker Kindcentrum, een initiatief van Blosse en Horizon Opleidingen. En de animo? Die is enorm. 'Er zijn best wat mensen in de arbeidsmarkt die in het verleden andere keuzes hebben gemaakt, die nu heel graag in de kinderopvang of het onderwijs willen werken. Daar moet je op inspelen, zij zijn interessant voor onze branche.’
Personeel
Els Baauw

Blog Els Baauw: Never waste a good crisis

Ook wij ontkwamen niet aan het corona-spook. Zowel de voorschool als de scholen in Scola kregen te maken met zieke medewerkers. De samenwerking tussen de scholen kwam goed op gang. Maar het helpen van de voorschool is wat ingewikkelder:
Personeel
staking-we-laten-eindelijk-onze-stem-horen

Staking: ‘We laten eindelijk onze stem horen’

‘Kinderen zijn de toekomst en als we ze een goede toekomst willen geven, moeten we goede kinderopvang bieden. En dat gaat met de huidige werkdruk niet.’ Dit is waarom pedagogisch medewerker Maaike donderdag 1 juli gaat staken. Zij wil daarmee niet zozeer een gebaar maken naar haar eigen werkgever, maar naar de politiek.
Personeel
test corona

Levering sneltesten aan scholen en kinderopvang komt traag op gang

Scholen en kinderopvangorganisaties die op hetzelfde adres zijn gevestigd krijgen nog nauwelijks sneltests voor hun medewerkers, terwijl dit wel was toegezegd. Begin mei zouden de tests binnen moeten zijn, maar dit blijkt bij 95 procent van de locaties nog niet te zijn gebeurd.
Personeel
anders-organiseren-niet-omdat-het-moet-maar-omdat-het-kan

Anders organiseren: niet omdat het moet, maar omdat het kan

Het project Anders organiseren van de PO-Raad viel samen met een tijd waarin anders organiseren de norm werd. Dit vraagt om het zoeken naar nieuwe invalshoeken en andere concepten. De PO-raad deelt opgedane inzichten van het project met deze handige samenvatting. 
Personeel
BSO-medewerkers-voor-de-klas

Bso-medewerkers voor de klas

In Den Haag werken kinderopvangorganisatie 2Samen en het basisonderwijs steeds intensiever samen. Kinderopvangorganisatie 2Torentjes en de PC Hooftschool realiseren vernieuwende combibanen van kinderopvang en onderwijs. Een aantal bso-medewerkers begint in februari 2021 met de nieuwe opleiding Ad-PEP. Een sprong vooruit in de samenwerking is de uitwisseling van personeel.
Samenwerkingsvormen
de-ikc-professional-van-de-toekomst

De IKC-professional van de toekomst

Werken in een IKC vraagt extra competenties van de medewerkers, zowel de pedagogisch medewerkers als de leerkrachten. Opleidingen, zoals de Ad-PEP opleidingen spelen daar op in. En sommige organisaties regelen zelfs hun eigen opleiding.
Personeel

‘Interprofessionele teams hebben de toekomst’

Heeft de breed inzetbare medewerker een toekomst binnen de kinderopvang? Ja, denkt BMK-vicevoorzitter Monique Wittebol. Daarbij denkt zij vooral aan samenwerkingen binnen kindcentra: ‘Het werken in interprofessionele teams is de toekomst.'
Personeel

Serie: Heeft de breed inzetbare medewerker de toekomst? (Deel 1)

Met toenemende personeelstekorten in de sector zorg en welzijn, klinkt een breed inzetbare medewerker met één flexibel contract als dé oplossing. De ene week werkzaam in de kinderopvang, de andere week in de (jeugd)zorg. Net waar op dat moment vraag is. Is dat een goed idee? En is het uitvoerbaar? We vragen het aan Myrte van Gurp, directeur beroepsvereniging PPINK.

Over personeel

Opleidingen

Binnen IKC’s werken pedagogisch professionals en leerkrachten samen. Soms is er sprake van combinatiefuncties waarbij een werknemer ’s morgens als klassenassistent werkt en ’s middags op de naschoolse opvang.

Lees meer

Opleidingen als Ad-PEP spelen in op het nieuwe type professional dat nodig is binnen IKC’s. Bij integrale organisaties stuurt de directeur zowel de pedagogisch medewerkers als de leerkrachten aan. Bij twee organisaties onder één dak bestaan er vaker nog wel twee rapportagelijnen.