Integrale organisatie

Onderzoek

Afgestudeerde ad-PEP’ers nauwelijks werkzaam in combifuncties

De ad-opleiding PEP, voorheen PPKE, is een tweejarige hbo-opleiding voor functies en rollen binnen het onderwijs en kinderopvang. Professionals voor de toekomst die in staat zijn bruggen te slaan tussen sectoren onderwijs, opvang, welzijn en jeugdhulp. PACT en Hogeschool KPZ hebben onderzocht of de studenten daadwerkelijk worden ingezet in nieuwe interprofessionele beroepsrollen. 
Integrale organisatie

Koning brengt werkbezoek aan Integraal Kindcentrum Triade in Aalsmeer

Koning Willem-Alexander ging op werkbezoek bij IKC Triade in Aalsmeer. Hij sprak met leerkrachten, leerlingen, pedagogisch medewerkers, het bestuur en ouders over de opzet van een IKC en de effecten van de coronapandemie op het onderwijs en de kinderopvang:
Integrale organisatie
robert-sanger-voor-de-beste-ontwikkeling-van-een-kind-hebben-we-elkaar-nodig

Robert Sänger: ‘Voor de beste ontwikkeling van een kind hebben we…

We groeien naar een 80/20 verhouding als het gaat om IKC's en reguliere scholen. Dat verwacht Robert Sänger, bestuurder van Sinne kinderopvang in Leeuwarden en bestuurslid van BMK. Hij is van overtuigd dat kinderopvang, onderwijs en zorg in de wijk elkaar nodig hebben om het beste voor kinderen te kunnen bieden.

Talent Ateliers van Kindcentrum Nobel wint Zeeuwse Onderwijsprijs

Met het project Talent Ateliers heeft het Zeeuwse kindcentrum Nobel de tweejaarlijkse prijs gewonnen. 'Dit is nu zo’n project dat zó vanzelfsprekend lijkt, dat je je niet kunt voorstellen dat het niet al op honderden scholen wordt gedaan.'
Integrale organisatie

Onderwijs, zorg en kinderopvang onder een dak in Spijkenisse

Een nieuwe aanpak van de opleiding Master Management en Innovatie in maatschappelijke organisaties heeft in Spijkenisse tot een bijzondere samenwerking geleid: onderwijs, zorg en kinderopvang onder een dak.
Integrale organisatie
gemeente-den-haag-investeert-met-stichting-in-ontwikkeling-ikcs

Gemeente Den Haag investeert met stichting in ontwikkeling IKC’s

Het onderwijs is steeds meer op zoek naar samenwerking in de wijk - met partners als kinderopvang, welzijn, sport – en met ouders. De samenwerking tussen onderwijs, ouders en omgeving wil Stichting Brede Buurtschool (SBB) versterken op zoveel mogelijk scholen in Den Haag. Rebecca Gerritse, directeur en senior adviseur bij SBB: 'We willen goede voorbeelden een podium geven'.
onderzoek-driekwart-ouders-wil-dat-kinderen-op-school-veel-leren-over-de-natuur

Onderzoek: Driekwart ouders wil dat kinderen op school veel leren over…

Driekwart van de ouders van basisschoolleerlingen vindt het belangrijk dat hun kinderen op school veel leren over de natuur, blijkt uit onderzoek van IVN Natuureducatie. Ook zouden zij graag zien dat leerlingen meer buiten les krijgen:
Integrale organisatie
amsterdam-west-aan-de-slag-met-integrale-kindcentra
-betere-kansen-voor-elk-kind

Amsterdam-West aan de slag met integrale kindcentra
: ‘Betere kansen voor elk…

Betere kansen voor kinderen in Amsterdam-West. Met dat doel voor ogen praten de scholenstichting AWBR en kinderopvangorganisatie AKROS over nauwe samenwerking en wellicht zelfs in de toekomst een fusie:
Integrale organisatie
soms-strandt-een-ikc-traject

Soms strandt een IKC-traject

Ondanks jaren van voorbereiding lukt het niet altijd om de vorming van een IKC tot een goed einde te brengen. De redenen kunnen sterk uiteen lopen, variërend van een gebrek aan vertrouwen tussen de deelnemende partijen tot een gemeente die roet in het eten gooit.
Samenwerkingsvormen
meervoudig-gebruik-van-het-schoolplein-zo-werkt-dat

Meervoudig gebruik van het schoolplein: zo werkt dat!

De gemeente Oldebroek heeft het schoolplein van IKC De Vlinder buiten schooltijd openbaar toegankelijk gemaakt. Daarvan wordt volop gebruik gemaakt. De gemeente deelt deze overeenkomst. Zo kunnen ook andere gemeenten ermee aan de slag.

Over integrale organisatie

Er komen steeds meer integrale organisaties waarbij kinderopvang en onderwijs vanuit één bestuursmodel worden aangeboden. Vanwege de verschillende geldstromen, is het nog wel nodig om daaronder twee werkmaatschappijen voor onderwijs en kinderopvang te hangen.

Lees meer

Drie van deze voorlopers hebben de Vereniging Netwerk Kindcentra (NVK) opgericht omdat ze overtuigd zijn dat dit model hét model voor de toekomst wordt en deze vorm van organisaties willen ondersteunen.