Integrale organisatie

positionering-van-ikcs-en-kinderopvang-gepaste-trots-uitstralen

Positionering IKC’s en kinderopvang: gepaste trots uitstralen

In het onderwijs en de kinderopvang werken vaak mensen met hart en ziel, maar zijn te bescheiden om zichzelf op de borst te kloppen. ‘Dat zouden ze soms wat vaker mogen doen’, stelt strateeg en social designer Stijn van Diemen ‘Juíst deze organisaties mogen duidelijker laten horen waar ze van zijn, waar ze voor staan en waarom. Doen ze dat niet dan bepalen anderen voor hen het speelveld.’
Wet- en regelgeving
patrick-banis-beter-loopbaanperspectief-voor-medewerkersPatrick Banis: ‘Beter loopbaanperspectief voor medewerkers’Nederland telt inmiddels duizenden brede scholen en IKC’s en allemaal lopen ze tegen hetzelfde aan. De obstakels in regelgeving maken combibanen ingewikkeld en beperken groeikansen. PACT voor Kindcentra presenteert daarom een rol- en ontwikkelmodel dat pedagogisch professionals interessante carrièrekansen biedt. Patrick Banis, bestuurslid van het Kinderopvangfonds, legt uit waarom dit belangrijk is. ‘Mijn ideaal? Eén cao voor IKC’s.’
inclusief-ikc-iedereen-is-de-norm

Een inclusief IKC: ‘Iedereen is de norm’

Opvang, zorg, onderwijs, het loopt kris kras door elkaar op IKC De Kroevendonk in Roosendaal. Teun Dekker, directeur-bestuurder, spreekt hierover met Job van Velsen. Een vooruitblik op zijn deelsessie tijdens de Landelijke IKC-dag.

Campus Nobelhorst: ‘We denken in kansen en mogelijkheden’

Twee scholen van verschillende schoolbesturen die samen met een particuliere kinderopvangorganisatie intensief samenwerken en ruimtes delen; welkom op Campus Nobelhorst in Almere. Een unieke constructie:
Personeel
staking-we-laten-eindelijk-onze-stem-horen

Staking: ‘We laten eindelijk onze stem horen’

‘Kinderen zijn de toekomst en als we ze een goede toekomst willen geven, moeten we goede kinderopvang bieden. En dat gaat met de huidige werkdruk niet.’ Dit is waarom pedagogisch medewerker Maaike donderdag 1 juli gaat staken. Zij wil daarmee niet zozeer een gebaar maken naar haar eigen werkgever, maar naar de politiek.
8e-landelijke-ikc-dag

IKC-congres: Het IKC als leerplaats voor het leven

Op 17 september vindt Landelijke IKC-dag plaats. Een dag die inmiddels is uitgegroeid tot een belangrijk landelijk moment van inspiratie, kennisdeling en ontmoeting op het gebied van samenwerking onderwijs, kinderopvang, jeugdzorg en gemeenten. Job van Velsen, die deze dag samen met andere partijen organiseert, neemt je mee in het programma van deze dag. 

Video: Peuter4Daagse in Brunssum

In totaal liepen 5.500 peuters elke dag 15 minuten. ‘Zo willen we kinderen op een laagdrempelige manier van jongs af aan al laten wennen aan bewegen in de buitenlucht’, vertelde Sanne Hamers, kinderleefstijlcoach en JOGG-regisseur voor Sittard-Geleen en Stein. De peuteropvanglocaties kregen van JOGG Brunssum en RiskCare Preventie een beweegmand. Hierin zit materiaal dat de […]
Zo-investeert-Combiwel-voor-kinderen-in-ikc-ontwikkeling

Zo investeert Combiwel voor Kinderen in IKC-ontwikkeling

De kinderopvangorganisatie Combiwel voor Kinderen zet sterk in op IKC-ontwikkeling. Deze Amsterdamse organisatie - sterk in voorschoolprogramma’s - ziet in een IKC de mogelijkheid om deze pedagogische kennis en ervaring uit te breiden naar kinderen tot 13 jaar. Door interne bedrijfsprocessen efficiënter in te richten, kan geïnvesteerd worden in intensieve samenwerking binnen de IKC’s. Directeur Bjørn Huysman beschrijft in dit artikel hoe Combiwel voor Kinderen dit aanpakt. 
ikc-dag-op-locatie-kindercampus-triomundo-in-zwolle

IKC-dag op locatie: Kindercampus TrioMundo in Zwolle

In augustus gaat Kindercampus TrioMundo in Zwolle van start: een kindercampus met een doorgaande leerlijn van 0 – 14 jaar. Tijdens de online open IKC-dag, georganiseerd door de PO Raad, was veel belangstelling voor de innovatieve onderwijsroute 10-14. ‘Het gaat om aansluiten bij de capaciteiten en belangstelling van kinderen in plaats van ‘one size fits all’. 
waar-een-will-is-is-een-weg

Waar een Will is, is een weg

Vijf organisaties die nauw samen gaan werken in één gebouw: regulier basisonderwijs, een SBO- en twee SO-scholen, kinderopvang, bso en een jeugdzorgorganisatie. Een vrij unieke combinatie vormt IKC Het Gele Park, waar directeur Will van der Zanden alles over kan vertellen.

Over integrale organisatie

Er komen steeds meer integrale organisaties waarbij kinderopvang en onderwijs vanuit één bestuursmodel worden aangeboden. Vanwege de verschillende geldstromen, is het nog wel nodig om daaronder twee werkmaatschappijen voor onderwijs en kinderopvang te hangen.

Lees meer

Drie van deze voorlopers hebben de Vereniging Netwerk Kindcentra (NVK) opgericht omdat ze overtuigd zijn dat dit model hét model voor de toekomst wordt en deze vorm van organisaties willen ondersteunen.