Financiën en bedrijfsvoering

PO-Raad: ‘Geef integrale kindcentra wettelijk bestaansrecht’

Zorg dat alle kinderen van 0-4 jaar minimaal twee dagen per week naar de kinderopvang kunnen en maak naschoolse activiteiten voor álle kinderen van 4-13 jaar minimaal twee dagen per week toegankelijk, óók als ouders niet werken. ‘Het is nu tijd om door te pakken’, aldus Anko van Hoepen, vicevoorzitter en portefeuillehouder IKC-ontwikkeling binnen de PO-raad. 
Onderzoek
ouders-willen-meer-kinderopvang-en-minder-betalen

Ouders willen meer kinderopvang en minder betalen

Werkende ouders willen een verandering van inrichting en financiering van het kinderopvangstelsel. Dat blijkt uit onderzoek van FNV en Stichting Voor Werkende Ouders. Ook zou meer dan de helft van de ouders meer samenwerking willen zien tussen scholen en kinderopvang: zo'n 60 procent is  voorstander van het inzetten van bso-medewerkers op scholen om onderwijs te ondersteunen. 
schooltijden, klok, tijden

Op weg naar andere tijden

Wat brengt de dag van morgen, wie is er wel, wie van de leerlingen of van mijn collega’s zal morgen positief getest zijn, wat doet dat met ons (les)rooster? Menig leidinggevende zal er wakker van liggen. Voormalig kindcentrum directeuren Job van Velsen en zijn collega Janie Mooi hebben in hun werk als IKC-adviseurs vaak te maken met schooltijden-verandertrajecten.  In dit praktische artikel maken ze de balans op.

Baasis en Kids First sluiten convenant over ontwikkelen hoogwaardige IKC’s

‘Voor kinderen en hun ouders is het een logisch toekomstperspectief, onderwijs en opvang samen, gericht op een veilig en uitdagend leerklimaat,’ aldus bestuurders Ben Schnieders (Kids First) en Aldert Hoksbergen (Baasis). Beide organisaties blijven juridisch gescheiden. ‘De expertises onderwijs én kinderopvang worden op deze wijze optimaal benut. De aansturing vindt plaats vanuit de schooldirecteur. Op […]
Wet- en regelgeving
Flexibele-schoolvakanties-onderdeel-van-totaalpakket

Flexibele schoolvakanties ‘onderdeel van totaalpakket’

In deze video vertelt Misja van Herp, directeur van IKC Van Kampen in Vlaardingen, hoe dit kindcentrum gebruik maakt van de mogelijkheid om ouders de schoolvakanties in afwijkende weken op te laten nemen. Deze flexibiliteit past binnen de huidige wet- en regelgeving. Per jaar kunnen er drie weken op een ander moment opgenomen worden.
De-frisse-school:-van-ventilatierooster-tot-miljoenensubsidie

Een fris schoolgebouw: van ventilatieroosters tot miljoenensubsidie

Een goede ventilatie in scholen is belangrijk bij het bestrijden van het coronavirus. Maar hoe kom je tot zo'n goed geventileerd gebouw? Kenniscentrum Ruimte-OK heeft hiervoor een handreiking gemaakt. Ook bieden ze hulp bij de SUVIS-regeling, een specifieke uitkering voor scholen, om de ventilatie te verbeteren. Deze subsidie kan dertig procent van de kosten dekken. Maar het resterende bedrag is voor veel schoolbesturen alsnog niet op te brengen. 

Een nieuw IKC, maar wie wordt de eigenaar van het gebouw?

Wettelijk kader Ze discussiëren over het primaire proces en het delen van ruimte. Daarnaast hebben ze het over onderwerpen als onderhoud, energietransitie, risico, leegstand en waardeontwikkeling. De moeilijkheid zit hem in de wettelijke kaders, ingewikkelde onderlinge verhoudingen en de opdracht van gemeentelijke afdelingen. Buitenland Private belegger Marc van Leent legt uit: “Terwijl in alle sectoren […]
paul-leseman-de-bso-kan-helpen-bij-het-repareren-van-coronaschade

Paul Leseman: ‘Bso kan onderwijs helpen bij repareren coronaschade’

De gevolgen van de schoolsluitingen raken niet alleen het leren, denkt Paul Leseman. Vooral kinderen in de jongere leeftijden hebben volgens hem extra aandacht nodig, en samenwerking van bso en onderwijs kan dan heel goed uitpakken.
21-organisaties-pleiten-voor-opvang-alle-nederlandse-kinderen

Gelijke opvangkansen voor alle 0- tot 12-jarigen ‘is simpele stap’

Opvangvoorzieningen voor alle kinderen in Nederland, ongeacht de situatie waarin hun ouders verkeren. Daarvoor pleiten de branchepartijen in de kinderopvang en een groot aantal andere organisaties, waaronder de PO-Raad en Kindcentra 2020, in een brief aan de Tweede Kamer.

Wie wordt de baas van het kindcentrum?

Ooit was adviseur Job van Velsen zelf directeur van een kindcentrum. De invulling van zijn leiderschap was een zoektocht. Zelfs over hoe die ‘IKC-leider’ genoemd mocht worden, was discussie. In dit verhaal uit de praktijk deelt hij zijn ervaringen en succesfactoren over leiderschap binnen een IKC.

Over financiën en bedrijfsvoering

Financiën binnen een IKC

Wie financiert wat binnen IKC's? Wie draagt de financiële verantwoordelijkheid? En hoe is de kinderopvangtoeslag geregeld?

Lees meer

Uitgelicht congres

Jaarcongres Management Kinderopvang 2021

Congres Topsprekers in de Kinderopvang

Landelijke IKC Dag