Financiën en bedrijfsvoering

gelijke-kansen-voor-alle-kinderen-dit-is-het-voorbeeld-van-een-familieschool

Gelijke kansen voor alle kinderen: dit is hét voorbeeld van een…

Op de Lukasschool in de Amsterdamse wijk Osdorp hebben ze één doel: gelijke kansen voor ieder kind. Daarom zijn ze met behulp van de gemeente sinds 2020 omgedoopt tot een ‘familieschool’. Zo willen ze al hun leerlingen een stevige basis meegeven die hen wereldwijs en vol zelfvertrouwen aan de middelbare school laat beginnen.
pact-voor-kindcentra-stopt-maar-de-beweging-gaat-door

PACT voor kindcentra stopt, maar de beweging gaat door

PACT voor Kindcentra, als programma van activiteiten gesteund door Het Kinderopvangfonds, stopt. Volgens Gijs van Rozendaal, voorzitter van Het Kinderopvangfonds, gaat de beweging voor kindcentra wel door en zal het Platform Kindcentra een spin in het web blijven.
nooit-meer-de-gymzaal-in-het-is-heerlijk-om-buiten-te-sporten

Nooit meer de gymzaal in: ‘Het is heerlijk om buiten te…

Een buitengymzaal voor onder én na schooltijd: een aanwinst voor IKC Het Woud en het hele dorp Rijnsaterwoude. Alles wat je bij een normale gymles kunt doen, kan daar ook. 'Het is de eerste keer dat een buitengymzaal in de openbare ruimte geplaatst wordt, in plaats van achter een hek op het schoolplein.'

Vernieuwd bestuurlijk managementteam PIT kinderopvang & onderwijs

Max van de Pol, directeur kwaliteit&personeel 7-13 jaar bij PIT kinderopvang & onderwijs, gaat later dit jaar met pensioen. Daarom wijzigt per 1 maart a.s. de samenstelling van het bestuurlijk managementteam van PIT.
IKC Prins Maurits in Leeuwarden

Gelijke kansen voor alle kinderen bij IKC’s in Leeuwarden

Eén kindcentrum staat in een tweeverdienerswijk waar veel kinderen naar de opvang gaan, en één kindcentrum staat in een achterstandswijk met veel doelgroepkinderen en waar minder kinderen naar de opvang toe gaan. Het doel van de gemeente Leeuwarden? Om kinderen uit beide wijken en met verschillende achtergronden dezelfde kansen te kunnen bieden.
Pedagogiek
nicole-hanegraaf-stoppen-met-onderwijs-dat-uitgaat-van-gemiddelde-leerlingen

Nicole Hanegraaf: ‘Stoppen met onderwijs dat uitgaat van gemiddelde leerlingen’

‘Onderwijs moet van betekenis zijn voor leerling, leerkracht en samenleving.’ Na 25 jaar als leerkracht en schoolleider te hebben gewerkt, wil Nicole Hanegraaf een verbindende en inspirerende rol spelen binnen het onderwijs. Ze schrijft een boek en zette het platform van-Binnenuit op. ‘Er gebeurt veel moois op verschillende scholen. Ik wil die vlam aanwakkeren, mensen verbinden.’

Ventilatie in kwart van schoolgebouwen niet op orde

Meer dan een kwart van gebouwen voor primair en voortgezet onderwijs heeft de ventilatie niet op orde, meldt BNR op basis van cijfers van de RVO. In Nederland kan een school dan ook maar 30% van de kosten vergoed krijgen, terwijl dat in buurlanden tot wel 80% kan oplopen:
Integrale organisatie
soms-strandt-een-ikc-traject

Soms strandt een IKC-traject

Ondanks jaren van voorbereiding lukt het niet altijd om de vorming van een IKC tot een goed einde te brengen. De redenen kunnen sterk uiteen lopen, variërend van een gebrek aan vertrouwen tussen de deelnemende partijen tot een gemeente die roet in het eten gooit.
voortgangsrapportage-np-onderwijs-knelpunten-in-de-uitvoering

Voortgangsrapport NPO: knelpunten in de uitvoering

Uit de afgelopen week verschenen voortgangsrapportage over het NP Onderwijs blijkt dat meer dan de helft van de scholen in het primair onderwijs knelpunten ervaart bij het uitvoeren van de besteding van de NPO-gelden. Het voornaamste knelpunt is het vinden van gekwalificeerd personeel om het budget aan te besteden:
Integrale organisatie
Els Baauw

Blog Els Baauw: Nieuwe bezems…..

De tijd verstreek. Nieuwe bestuurders kwamen, nieuwe directeuren werden aangesteld, de lockdown kwam voorbij. De nieuwe bestuurders luisterden aandachtig naar onze ervaringen en onze teleurstellingen uit het verleden. Zij wilden het naadje van de kous weten. Aanvankelijk zag ik daar de waarde niet van in; gedane zaken nemen immers geen keer. Maar toen het verhaal […]

Over financiën en bedrijfsvoering

Financiën binnen een IKC

Wie financiert wat binnen IKC's? Wie draagt de financiële verantwoordelijkheid? En hoe is de kinderopvangtoeslag geregeld?

Lees meer

Uitgelicht congres

Landelijke IKC Dag