Financiën en bedrijfsvoering

Wet- en regelgeving
Gratis-e-book:-'Aan-de-slag-met-burgerschapsvorming'

Gratis e-book ‘Aan de slag met burgerschapsvorming’

De overheid wil het burgerschapsonderwijs 'doelgericht en samenhangend bevorderen'. Een nieuwe, aangescherpte wet maakt duidelijk wat burgerschapsonderwijs in moet houden. De CED-groep maakte het gratis e-book 'Aan de slag met burgerschapsvorming' met daarin concrete tips, ideeën en praktijkvoorbeelden.
positionering-van-ikcs-en-kinderopvang-gepaste-trots-uitstralen

Positionering IKC’s en kinderopvang: gepaste trots uitstralen

In het onderwijs en de kinderopvang werken vaak mensen met hart en ziel, maar zijn te bescheiden om zichzelf op de borst te kloppen. ‘Dat zouden ze soms wat vaker mogen doen’, stelt strateeg en social designer Stijn van Diemen ‘Juíst deze organisaties mogen duidelijker laten horen waar ze van zijn, waar ze voor staan en waarom. Doen ze dat niet dan bepalen anderen voor hen het speelveld.’
blog-jolanda-rikers-

Blog Jolanda Rikers: medegebruik blijft een uitdaging

Onze kinderopvangorganisatie heeft in haar strategieplan 2019-2022 nadrukkelijk geformuleerd om haar volledige dienstenpakket aan te bieden in schoolgebouwen in Parkstad. Alles met het oog op een optimale doorgaande lijn in een Integraal Kind Centrum. Dit is overigens gemakkelijker gezegd dan gedaan, want de meeste scholen zijn druk met eigen prioriteiten. Bovendien zijn de scholen in […]

Rudie Peeters: hoe welzijn, kinderopvang en onderwijs elkaar versterken

De bijzondere situatie van Hoera kindercentra: samen met drie welzijnsorganisaties onder één stichting vallen. Volgens kinderopvangdirecteur en Unitus-bestuurder Rudie Peeters biedt de samenwerking veel voordelen, ook voor IKC’s. Maar hij erkent: het is niet allemaal rozengeur en maneschijn. 

PO-Raad: ‘Geef integrale kindcentra wettelijk bestaansrecht’

Zorg dat alle kinderen van 0-4 jaar minimaal twee dagen per week naar de kinderopvang kunnen en maak naschoolse activiteiten voor álle kinderen van 4-13 jaar minimaal twee dagen per week toegankelijk, óók als ouders niet werken. ‘Het is nu tijd om door te pakken’, aldus Anko van Hoepen, vicevoorzitter en portefeuillehouder IKC-ontwikkeling binnen de PO-raad. 
8e-landelijke-ikc-dag

IKC-congres: Het IKC als leerplaats voor het leven

Op 17 september vindt Landelijke IKC-dag plaats. Een dag die inmiddels is uitgegroeid tot een belangrijk landelijk moment van inspiratie, kennisdeling en ontmoeting op het gebied van samenwerking onderwijs, kinderopvang, jeugdzorg en gemeenten. Job van Velsen, die deze dag samen met andere partijen organiseert, neemt je mee in het programma van deze dag. 
Onderzoek
ouders-willen-meer-kinderopvang-en-minder-betalen

Ouders willen meer kinderopvang en minder betalen

Werkende ouders willen een verandering van inrichting en financiering van het kinderopvangstelsel. Dat blijkt uit onderzoek van FNV en Stichting Voor Werkende Ouders. Ook zou meer dan de helft van de ouders meer samenwerking willen zien tussen scholen en kinderopvang: zo'n 60 procent is  voorstander van het inzetten van bso-medewerkers op scholen om onderwijs te ondersteunen. 
schooltijden, klok, tijden

Op weg naar andere tijden

Wat brengt de dag van morgen, wie is er wel, wie van de leerlingen of van mijn collega’s zal morgen positief getest zijn, wat doet dat met ons (les)rooster? Menig leidinggevende zal er wakker van liggen. Voormalig kindcentrum directeuren Job van Velsen en zijn collega Janie Mooi hebben in hun werk als IKC-adviseurs vaak te maken met schooltijden-verandertrajecten.  In dit praktische artikel maken ze de balans op.

Baasis en Kids First sluiten convenant over ontwikkelen hoogwaardige IKC’s

‘Voor kinderen en hun ouders is het een logisch toekomstperspectief, onderwijs en opvang samen, gericht op een veilig en uitdagend leerklimaat,’ aldus bestuurders Ben Schnieders (Kids First) en Aldert Hoksbergen (Baasis). Beide organisaties blijven juridisch gescheiden. ‘De expertises onderwijs én kinderopvang worden op deze wijze optimaal benut. De aansturing vindt plaats vanuit de schooldirecteur. Op […]
Wet- en regelgeving
Flexibele-schoolvakanties-onderdeel-van-totaalpakket

Flexibele schoolvakanties ‘onderdeel van totaalpakket’

In deze video vertelt Misja van Herp, directeur van IKC Van Kampen in Vlaardingen, hoe dit kindcentrum gebruik maakt van de mogelijkheid om ouders de schoolvakanties in afwijkende weken op te laten nemen. Deze flexibiliteit past binnen de huidige wet- en regelgeving. Per jaar kunnen er drie weken op een ander moment opgenomen worden.

Over financiën en bedrijfsvoering

Financiën binnen een IKC

Wie financiert wat binnen IKC's? Wie draagt de financiële verantwoordelijkheid? En hoe is de kinderopvangtoeslag geregeld?

Lees meer

Uitgelicht congres

Congres Topsprekers in de Kinderopvang