Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Handreiking Lokaal samenwerken aan kindvoorzieningen

PACT voor kindcentra heeft de handreiking Lokaal samenwerken aan kindvoorzieningen officieel aangeboden aan de directeur van de VNG. De handreiking geeft antwoord op de vraag hoe je meer samenhang kunt creëren tussen kinderopvang, primair onderwijs en kindnabije zorg. 

lokaal-samenwerken-aan-kindvoorzieningen
Handreiking 'lokaal samenwerken aan kindvoorzieningen' (PACT voor Kindcentra)

Op 5 februari hebben Samir Bashara (wethouder in Hoorn) en Gijs van Rozendaal, voorzitter van de regiegroep Kindcentra 2020 de handreiking aangeboden aan Leonard Geluk, algemeen directeur van de VNG. De handreiking is gemaakt voor wethouders door wethouders, voor ambtenaren door ambtenaren en geeft antwoord op de vraag hoe meer samenhang te creëren tussen kinderopvang, primair onderwijs en kindnabije zorg. Deze handreiking vat ervaringen samen en bevat een dashboard met alle knoppen waaraan je kunt draaien als je samenwerking wilt stimuleren. Het dashboard bestaat uit twee delen: het waarom en het hoe. De handreiking helpt gemeenten en partners bij het inrichten van het proces om lokaal meer samenhang in de kindvoorzieningen te realiseren.

Kopgroep Wethouders

De handreiking is tot stand gekomen naar aanleiding van enkele bijeenkomsten met koplopers en voormalige koplopers: wethouders, beleidsmedewerkers en oud-wethouders die allemaal onderdeel zijn (geweest) van de kopgroep Wethouders voor Kindcentra. Dat is een netwerk van ongeveer veertig wethouders die zich lokaal inzetten voor de ontwikkeling van kindcentra. Samir Bashara, wethouder in Hoorn, is een van hen: ‘Het wordt hoog tijd dat school, of liever nog de opvolger van dit fenomeen, een plaats wordt waar álle domeinen van ontwikkeling volwaardig aan bod komen. We organiseren dat nu nog te veel in solitaire voorzieningen. Gemeenten kunnen een doorslaggevende rol spelen in het doorbreken van de barrières tussen die voorzieningen. Mijn appèl aan al mijn collega-wethouders is: laten we die kans pakken.’

Rol gemeenten

Gemeenten hebben een belangrijke verbindende en stimulerende rol als het gaat om kindvoorzieningen. Gemeenten zijn de schakel tussen verschillende partijen en belangen en hebben een opdracht als hoeder van het algemeen belang en als regisseur van het sociaal domein. Gemeenten zijn vanuit hun verantwoordelijkheid voor jeugdhulp, welzijn en onderwijsachterstandenbeleid de aangewezen partij om in te zetten op preventie. Met hun wettelijke taak voor onderwijshuisvesting kunnen gemeenten ook een faciliterende rol vervullen, aldus de opstellers van de handreiking.

Praktijkvoorbeeld

Een beschreven voorbeeld uit de handreiking: Eén van de koplopers vertelt dat hij als wethouder in zijn kleine gemeente langs alle partners is gegaan, met de vraag ‘waar kan ik jullie mee helpen?’ in plaats van ze te vragen voor iets dat hij zelf wilde bereiken. Ook hielp het dat hij een budget ter beschikking had gesteld. Uiteindelijk kwam toen vanuit het veld de behoefte aan meer integrale voorzieningen en hebben ze samen toegewerkt naar een visie voor de gemeente. Zijn succesfactor: ‘flexibele standvastigheid en budget ter beschikking stellen’. 

Publicatie Informatie

Naam van de publicatie:
Handreiking voor gemeenten: Lokaal samenwerken aan kindvoorzieningen
Soort:
Tool
Gepubliceerd door:
PACT voor kindcentra

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.