Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De kwaliteit van integrale kindcentra

Doen integrale kindcentra (IKC) het beter dan andere kindcentra als het gaat om belangrijke principes die met het concept van IKC zijn verbonden en de pedagogische kwaliteit? Zijn er verschillen hierin tussen IKC's en zijn hier aanbevelingen af te leiden voor de doorontwikkeling? Deze vragen stonden centraal in het onderzoek van Pauline Slot en Paul Leseman (Universiteit Utrecht). Zij deden dit onderzoek in opdracht van PACT voor kindcentra.

De-kwaliteit-van-integrale-kindcentra
Kwaliteit van integrale kindcentra © Het Kinderopvangfonds / O2 Communicatie

Het antwoord op de eerste onderzoeksvraag luidt ontkennend. IKC’s als zodanig doen het niet beter, ook niet slechter, dan reguliere instellingen voor kinder- en peuteropvang en buitenschoolse opvang. De geobserveerde proceskwaliteit is volgens de verschillende observatie-instrumenten die in de Landelijke Kwaliteitsmonitor Kinderopvang worden gebruikt in IKC’s niet beter dan in andere centra.

Niet noemenswaardig

Ook de omgevingskwaliteit en de structurele kwaliteit zijn in IKC’s niet beter dan in andere centra. IKC’s verschillen niet noemenswaardig en zeker niet consistent van andere centra op kenmerken van het pedagogisch beleid en het organisatiebeleid die als operationaliseringen zijn gekozen van de belangrijkste principes van het IKC concept. Het is belangrijk om te weten dat het hier gaat om zelfdefinities van betreffende instellingen. Het concept laat kennelijk ruimte voor lokale invulling en uitwerking, en is daarmee op dit moment niet onderscheidend.

Aanbevelingen

Door de kleine steekproef was het lastig om antwoord op de tweede onderzoeksvraag te geven, maar uiteindelijk konden de onderzoekers aangeven dat er aanbevelingen zijn af te leiden voor het concept IKC en de implementatie in de lokale situatie.

Samenhang

Een van de belangrijkste aanbevelingen is om IKC’s vorm te geven op basis van een omvattend concept waarin de maatschappelijke missie, pedagogische visie en het zorgbeleid in samenhang worden beschreven, en dat afgestemd is op de voorkeuren en behoeften van de lokale klantengroep. Dit concept is herkenbaar, dient als leidraad voor interne professionaliseringsactiviteiten, wordt gedragen binnen de hele organisatie, en is de grondslag voor samenwerking met externe partners.

Publicatie Informatie

Naam van de publicatie:
Kwaliteit van integrale kindcentra
Soort:
Onderzoek
Gepubliceerd door:
Pauline Slot & Paul Leseman
Verschijningsdatum:
28 augustus 2020

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.