Home 2021

Laatste artikelen

Ouders
handreiking-ouders-pact-voor-kindcentra

Ouderbetrokkenheid: ‘Veel contact is niet nodig, goed contact wel’

PACT voor Kindcentra ontwikkelde een handreiking over ouderbetrokkenheid in kindcentra. Een inspiratiedocument vol ervaringen van professionals en ouders:
lokaal-samenwerken-aan-kindvoorzieningen

Handreiking Lokaal samenwerken aan kindvoorzieningen

Deze handreiking helpt gemeenten en partners om meer samenhang te creëren tussen de kindvoorzieningen kinderopvang, primair onderwijs en kindnabije zorg. De handreiking is tot stand gekomen naar aanleiding van bijeenkomsten van de kopgroep Wethouders voor Kindcentra.

Kinderen en ouders waarderen innovatieve IKC’s

Integrale KindCentra (IKC's) bestaan in Nederland al een jaar of tien. De voorlopers zijn enthousiast over hun innovatieve manier van werken en hebben de indruk dat alle betrokkenen een meerwaarde ervaren. Hanzehogeschool Groningen deed onderzoek in bij vier voorlopers in opdracht van PACT voor kindcentra.
Handreiking-samenwerkingsovereenkomst-KO-en-PO

Handreiking samenwerkingsovereenkomst tussen onderwijs en kinderopvang

In de handreiking Samenwerkingsovereenkomsten KO en PO van PACT voor Kindcentra vind je tal van bouwstenen voor je eigen samenwerkingsovereenkomst. Onderwerpen die aan de orde komen zijn onder meer bestuur en organisatie, middelen, huisvesting, personeel, communicatie, aansprakelijkheid, medezeggenschap en privacy.
Beroepsbeeld-medewerker-IKC

Beroepsbeeld medewerker IKC

De vaardigheden die volgens het door PACT voor Kindcentra ontworpen beroepsbeeld van de IKC-medewerker nodig zijn, zijn ontwikkelingsgerichtheid, samenwerkingsgerichtheid, omgevingssensitiviteit, ondernemende houding, flexibiliteit, creativiteit, onderzoekende houding en moreel-ethisch handelen
Investeren-in-kinderen-van-0-tot-12-jaar

Investeren in kinderen van 0-12 jaar. Wat weten we?

Een literatuurstudie van Pauline Slot en Paul Leseman naar beschikbare wetenschappelijke kennis over wat werkt voor het ontwikkelen en leren van jonge kinderen (0-12 jaar).
Handreiking-IKC-raad

Handreiking IKC-raad

In een IKC hebben pedagogisch medewerkers, leerkrachten, ouders van de KO en ouders van het onderwijs allemaal medezeggenschap. Integrale organisaties kiezen ervoor om deze medezeggeschapsorganen te integreren en te komen tot een brede IKC-raad. 
De-kwaliteit-van-integrale-kindcentra

De kwaliteit van integrale kindcentra

Een van de belangrijkste aanbevelingen is om IKC’s vorm te geven op basis van een omvattend concept waarin de maatschappelijke missie, pedagogische visie en het zorgbeleid in samenhang worden beschreven, en dat afgestemd is op de voorkeuren en behoeften van de lokale klantengroep.