Home Blogs

Laatste blogs

blog-jolanda-rikers-

Blog Jolanda Rikers: medegebruik blijft een uitdaging

Onze kinderopvangorganisatie heeft in haar strategieplan 2019-2022 nadrukkelijk geformuleerd om haar volledige dienstenpakket aan te bieden in schoolgebouwen in Parkstad. Alles met het oog op een optimale doorgaande lijn in een Integraal Kind Centrum. Dit is overigens gemakkelijker gezegd dan gedaan, want de meeste scholen zijn druk met eigen prioriteiten. Bovendien zijn de scholen in […]
blog-jolanda-rikers-

Blog Jolanda Rikers: Pm’ers dragen de gezonde basisschool

Kinderopvang Humankind en Kinder Opvang Parkstad zijn druk met het project Gezonde Basisschool van de Toekomst. In de kinderopvang staat gezondheid centraal, en dat begint níet pas bij vier jaar:
Onderzoek
zo-ontwikkel-je-ikcs-aan-de-rand-van-nederland

Blog Rianne Vons – Ieder kind verdient een innovatief en inclusief…

Het Kohnstamm Instituut heeft voor Pact voor Kindcentra onderzoek gedaan naar de meerwaarde van innovatieve IKC’s en naar de inclusiekenmerken. Het gaat hierbij om voorhoede IKC’s: kindcentra die de zorg binnen hun locatie hebben geïntegreerd. Wat blijkt: deze IKC's zorgen ervoor dat kinderen ‘binnen de muren’ in een vroeg stadium de juiste ondersteuning krijgen.
blog-jolanda-rikers-

Blog Jolanda Rikers – Regeldwang

De kinderopvang gaat gebukt onder de controledwang van de overheid. En daar heb je in samenwerking met scholen ook last van. Zoals de regel dat iedereen die zich meer dan een half uur per drie maanden vertoont op de kinderopvanggroep, moet worden ingeschreven in het Personenregister. En niet alle leerkrachten zitten daarop te wachten.
Samenwerkingsvormen
rianne-vons

Blog Rianne Vons – Kan het IKC-bordje aan de muur?

Integrale Kindcentra, wat is het toch een mooie ontwikkeling in onderwijs en kinderopvangland. Even googelen en je ziet en leest prachtige inspirerende voorbeelden. Geweldig hoe het sommige organisaties lukt om opvang en onderwijs te vervlechten en nieuwe inspirerende opvang-onderwijs concepten en inclusieve organisaties te realiseren. Aan de andere kant ken ik ook locaties en organisaties die van IKC’s spreken terwijl er in mijn ogen niet zoveel bijzondere zaken geregeld zijn.
zo-ontwikkel-je-ikcs-aan-de-rand-van-nederland

Blog Rianne Vons – Zo ontwikkel je IKC’s aan de rand…

Het is best een zelfverzekerd motto voor inwoners van Zeeuws-Vlaanderen, die vaak het verwijt krijgen ‘Calimero-gedrag’ te vertonen. Regelmatig hoor je hier: we zijn een vergeten stukje van Nederland, er is geen aandacht uit Den Haag voor onze problemen, en ga zo maar door. Eigenlijk is het ook nog allemaal waar. Maar met constateren en […]
Wet- en regelgeving

Blog Job van Velsen – Is het vijf voor twaalf?

Zet de radio aan, lees de kranten, en schrik niet als je je laptop openslaat of de televisie aanzet. Jesse, Sigrid, Mark, Wopke, geen ontkomen aan. De goede lezer weet dat ook Zosja meedeed aan de verkiezingen. We hadden erg leuke en open gesprekken met Tweede Kamerleden van de diverse partijen.
Wet- en regelgeving
bBlog-Samir-Bashara-Zo-kom-je-tot-echte-vernieuwing-in-de-opvang

Blog Samir Bashara – Eén school voor alle soorten en maten

Lief Den Haag, vroeger was alles niet beter. Het was wél simpeler. De wereld bestond uit ‘het Oosten’, ‘het Westen’ en ‘de Derde Wereld’. Het CDA ging ‘over links’ of ‘over rechts’. Bij voetbal won (na twee keer 45 minuten) Duitsland. En nog zo wat van die dingen. Overzichtelijk hè?
bBlog-Samir-Bashara-Zo-kom-je-tot-echte-vernieuwing-in-de-opvang

Blog Samir Bashara – Zo kom je tot echte vernieuwing in…

Lief Den Haag, een kernvraag die beleidsmakers zichzelf continu moeten blijven stellen: hoe zouden wij de wereld inrichten wanneer wij vandaag opnieuw mochten beginnen? Want alleen dan komen we zo af en toe nog eens tot echte vernieuwing. Nietwaar? Precies.
bBlog-Samir-Bashara-Zo-kom-je-tot-echte-vernieuwing-in-de-opvang

Blog Samir Bashara – Gratis kinderopvang als politiek ei van Columbus

Gratis kinderopvang, het gaat er binnen nu en vijf jaar van komen. Steeds meer politieke partijen bewegen in die richting en een doorbraak is een kwestie van tijd, schrijft Samir Bashara in deze blog.