Home Blogs

Laatste blogs

Onderzoek
zo-ontwikkel-je-ikcs-aan-de-rand-van-nederland

Blog Rianne Vons – Ieder kind verdient een innovatief en inclusief…

Het Kohnstamm Instituut heeft voor Pact voor Kindcentra onderzoek gedaan naar de meerwaarde van innovatieve IKC’s en naar de inclusiekenmerken. Het gaat hierbij om voorhoede IKC’s: kindcentra die de zorg binnen hun locatie hebben geïntegreerd. Wat blijkt: deze IKC's zorgen ervoor dat kinderen ‘binnen de muren’ in een vroeg stadium de juiste ondersteuning krijgen.
blog-jolanda-rikers-bemoeizucht

Blog Jolanda Rikers – Regeldwang

De kinderopvang gaat gebukt onder de controledwang van de overheid. En daar heb je in samenwerking met scholen ook last van. Zoals de regel dat iedereen die zich meer dan een half uur per drie maanden vertoont op de kinderopvanggroep, moet worden ingeschreven in het Personenregister. En niet alle leerkrachten zitten daarop te wachten.
Samenwerkingsvormen
rianne-vons

Blog Rianne Vons – Kan het IKC-bordje aan de muur?

Integrale Kindcentra, wat is het toch een mooie ontwikkeling in onderwijs en kinderopvangland. Even googelen en je ziet en leest prachtige inspirerende voorbeelden. Geweldig hoe het sommige organisaties lukt om opvang en onderwijs te vervlechten en nieuwe inspirerende opvang-onderwijs concepten en inclusieve organisaties te realiseren. Aan de andere kant ken ik ook locaties en organisaties die van IKC’s spreken terwijl er in mijn ogen niet zoveel bijzondere zaken geregeld zijn.
zo-ontwikkel-je-ikcs-aan-de-rand-van-nederland

Blog Rianne Vons – Zo ontwikkel je IKC’s aan de rand…

Het is best een zelfverzekerd motto voor inwoners van Zeeuws-Vlaanderen, die vaak het verwijt krijgen ‘Calimero-gedrag’ te vertonen. Regelmatig hoor je hier: we zijn een vergeten stukje van Nederland, er is geen aandacht uit Den Haag voor onze problemen, en ga zo maar door. Eigenlijk is het ook nog allemaal waar. Maar met constateren en […]
Wet- en regelgeving

Blog Job van Velsen – Is het vijf voor twaalf?

Zet de radio aan, lees de kranten, en schrik niet als je je laptop openslaat of de televisie aanzet. Jesse, Sigrid, Mark, Wopke, geen ontkomen aan. De goede lezer weet dat ook Zosja meedeed aan de verkiezingen. We hadden erg leuke en open gesprekken met Tweede Kamerleden van de diverse partijen.
Wet- en regelgeving
bBlog-Samir-Bashara-Zo-kom-je-tot-echte-vernieuwing-in-de-opvang

Blog Samir Bashara – Eén school voor alle soorten en maten

Lief Den Haag, vroeger was alles niet beter. Het was wél simpeler. De wereld bestond uit ‘het Oosten’, ‘het Westen’ en ‘de Derde Wereld’. Het CDA ging ‘over links’ of ‘over rechts’. Bij voetbal won (na twee keer 45 minuten) Duitsland. En nog zo wat van die dingen. Overzichtelijk hè?
bBlog-Samir-Bashara-Zo-kom-je-tot-echte-vernieuwing-in-de-opvang

Blog Samir Bashara – Zo kom je tot echte vernieuwing in…

Lief Den Haag, een kernvraag die beleidsmakers zichzelf continu moeten blijven stellen: hoe zouden wij de wereld inrichten wanneer wij vandaag opnieuw mochten beginnen? Want alleen dan komen we zo af en toe nog eens tot echte vernieuwing. Nietwaar? Precies.
bBlog-Samir-Bashara-Zo-kom-je-tot-echte-vernieuwing-in-de-opvang

Blog Samir Bashara – Gratis kinderopvang als politiek ei van Columbus

Gratis kinderopvang, het gaat er binnen nu en vijf jaar van komen. Steeds meer politieke partijen bewegen in die richting en een doorbraak is een kwestie van tijd, schrijft Samir Bashara in deze blog.
Blog-Bart-Eigeman-Zet-kinderopvang-in-het-Outbreak-Management-team!

Blog Bart Eigeman – Zet kinderopvang in het Outbreak Management-team!

In deze tijd heb je leiderschap nodig om in te spelen op wat nodig is. En laat de kinderopvang die nu tonen! In de dagen voorafgaand aan de persconferentie zie ik kinderopvangorganisaties al in beweging komen. Kunnen er een paar bestuurders en managers van de kinderopvang in het adviesteam van het kabinet en in het formatieteam van het volgende kabinet?
blog-betsy-van-de-grift-lockdown-leidt-tot-leerachterstanden

Blog Betsy van de Grift – Lockdown leidt tot leerachterstanden

Want na lockdown 1 bleek immers dat veel kinderen en met name de kinderen die al wat kwetsbaarder zijn, leerachterstand hadden opgelopen. De thuissituatie kon hen onvoldoende ondersteunen bij het afstandsonderwijs. Soms door zoiets simpels als gebrek aan internet of een computer en soms door onrust, een gespannen sfeer of gebrek aan motivatie bij de […]