Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Job van Velsen – Na regen…

Het leek de afgelopen twee weken erger dan ooit tevoren. Wie ik ook sprak, iedereen op scholen, kindcentra en kinderopvanglocaties leek alleen nog bezig met het regelen van vervanging, het naar huis sturen van groepen kinderen of het coördineren van zelftesten. En als dat dan weer was geregeld, wachtte daar alweer een wanhopige of boze ouders die te woord moest worden gestaan. 

na-regen
Job van Velsen

Wat een bizarre tijd maken we toch mee en wat een enorme impact op ons werk en leven. En die grauwe, natte, donkere en grijze dagen waarmee we 2022 gestart zijn helpen ook niet echt om die corona-ellende een beetje te vergeten.

Moment van hoop

En dan opeens viel het als het ware gewoon uit de lucht, zo voor mijn voeten. Een besef, een moment van verwachting en hoop. Kwam dat nou omdat nu eindelijk eens de zon tevoorschijn was gepiept? In ieder geval was daar bij mij, tijdens een zaterdagse wandeling, een geweldig moment van hoop. Zo’n moment dat je aan alles voelt dat het voorjaar op komst is. En dat, zo dacht ik direct verder, merkte je niet alleen hier, midden op de Veluwe door die eerste voorzichtige zonnestralen. De eerste tekenen van voorjaar zijn ook zichtbaar in de kabinetsplannen.

Investeren

De vergoeding voor kinderopvang wordt verhoogd tot 95%. Er zal geïnvesteerd gaan worden, ik citeer nu uit de kabinetsplannen, ‘in een rijke schooldag, waarbij scholen zelf bepalen wat zij nodig achten om de kansenongelijkheid te verkleinen. Te denken valt aan begeleiding bij huiswerk, sport en cultuur en samenwerking met plaatselijke verenigingen en bibliotheken. We beginnen bij de scholen waar de nood het hoogst is. We halen het beste in elke leerling naar boven. Of je nu een leerachterstand hebt of juist een excellente leerling bent. We kiezen voor een structurele versterking van scholen met veel leerachterstanden. 

We voorkomen leerachterstanden bij de start door het stimuleren van de deelname van kinderen met een taalachterstand aan voor en vroegschoolse educatie (WE), het versterken van de kwaliteit, en de relatie tussen opvang en onderwijs te versterken. En we streven naar inclusief onderwijs waarbij kinderen met en zonder een beperking of ziekte samen naar school gaan.’

Anticiperen

Dit zijn toch voornemens die naadloos aansluiten bij de ambities van al die kindcentra, zou ik denken. En ik weet dat partijen als de PO-Raad, BMK, BK, Jeugdzorg Nederland, Sociaal Werk Nederland, de VNG al anticiperen op al deze beleidsvoornemens.  

IKC-dag

En dan nog zo’n sprankje hoop, afgelopen week hebben al deze genoemde partijen de eerste contouren besproken voor de Landelijke IKC-dag, later dit jaar op 23 september. Reken maar dat we daar een prachtige dag van gaan maken, met extra energie. Met wat geluk kunnen we dan weer live bij elkaar zijn om geïnspireerd te worden door aansprekende voorbeelden, nieuwe inzichten en ervaringen, allerlaatste ontwikkelingen op het gebied van IKC’s, innovatie en verrijking van onderwijs en opvang samen met de wereld daar omheen.

Veldredactie

We zullen in de komende Zosja’s zeker aandacht besteden aan al die ontwikkelingen en zonnestralen. Afgelopen week kwam de veldredactie van Zosja bij elkaar. Die redactie bestaat uit collega’s uit het hele land die op de één of andere manier met hun voeten in de klei van het IKC staan. We praten elkaar bij over ontwikkelingen in ieders regio, of op ieders locatie, en bespreken aandachtspunten of onderwerpen waar we met Zosja aandacht aan kunnen besteden. De passie en energie spatte ervan af tijdens die bijeenkomst.

Hoop en perspectief

Dus al die gebeurtenissen bij elkaar opgeteld gaven mij daar midden in de bossen bij Staverden opeens dat gevoel van hoop en perspectief. En dat bracht me bij het schrijven van deze column, want ik wens jullie oprecht en ook namens de hele redactie van Zosja heel veel zonnestralen toe de komende tijd.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.