Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Job van Velsen – Is het vijf voor twaalf?

Zet de radio aan, lees de kranten, en schrik niet als je je laptop openslaat of de televisie aanzet. Jesse, Sigrid, Mark, Wopke, geen ontkomen aan. De goede lezer weet dat ook Zosja meedeed aan de verkiezingen. We hadden erg leuke en open gesprekken met Tweede Kamerleden van de diverse partijen.

De verhalen in Zosja waren ook eigenlijk allemaal direct gericht aan ‘de politiek’. Als kers op de politieke taart hebben we nog een brief van 21 organisaties aan de Vaste commissie Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en die van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, met als onderwerp een reactie op de scenariostudie kindvoorzieningen.

De toekomst van het IKC lijkt op dit moment wel af te hangen van het nieuwe kabinet. Zo zelfs dat een directeur kinderopvang zich tijdens een werkbijeenkomst over samenwerking onderwijs en opvang liet ontvallen: het is vijf voor twaalf! We, de aanwezigen, reageerden allemaal verrast en zeiden dat het ook weer niet zo erg gesteld is. Gelukkig bedoelde zij te zeggen dat het tijd was de bijeenkomst af te ronden, we zouden tot twaalf uur vergaderen, maar toch…

Ook ik vind de verschillen in wet- en regelgeving tussen kinderopvang en onderwijs op veel gebieden ronduit absurd

Zeker, ook ik vind de verschillen in wet- en regelgeving tussen kinderopvang en onderwijs op veel gebieden ronduit absurd. Leg die verschillen maar eens met droge ogen uit buitenstaanders. De rigide knip tussen peuters en kleuters, die alleen maar samen mogen werken als je regels voor kinderopvang navolgt…. Wie bedenkt zoiets??

En dan de oerouders aller knelpunten, de btw en cao. Ze werden al gesignaleerd toen ik bijna 20 jaar (!!) geleden in Almere aan het Meesterwerk begon. Toen al dacht ik: ga ik wachten op de politiek tot daar oplossingen voor komen? Het antwoord was duidelijk: nee dus, want dan waren we nu nog geen steek verder.

En daarmee kom ik bij mijn punt: ja, de politiek is belangrijk, de prioriteiten, zeker ten aanzien van kindvoorzieningen, onderwijs en opvang ook. Maar over een visie op leren en ontwikkelen, over een inhoudelijk aanbod onder en na schooltijd, over gelijkwaardige samenwerking op de werkvloer en op bestuurlijk niveau, gaan we als onderwijs en opvangorganisaties toch echt zelf.

Gelukkig laten de vele voorbeelden in het land zien wat er ook binnen de huidige wet- en regelgeving al wél kan. Ook op bestuurlijk niveau is er volop vooruitgang. Bijvoorbeeld met de pas opgerichte VNK, al is het dan wel weer een nieuwe loot in een toch al versnipperd landschap.

Gelukkig laten de vele voorbeelden in het land zien wat er ook binnen de huidige wet- en regelgeving al wél kan

Een ander mooi initiatief is de samenwerking tussen de brancheorganisaties en PO-Raad bij de organisatie van de Landelijke IKC dag. En zie eens alle prachtige opbrengsten uit praktijk, wetenschap en onderzoek van onder meer het Pact voor Kindcentra. En zie de aansprekende IKC-voorbeelden op de werkvloer die gelukkig ook met regelmaat in de etalage gezet worden, bijvoorbeeld tijdens de IKC-dagen op locatie die de PO Raad in samenspraak met partners organiseert.

En zeker, het kan makkelijker, en dus mogen we verwachten dat de hoopvolle woorden die ook in Zosja door Tweede Kamerleden werden uitgesproken worden omgezet in daden. Maar ondertussen is dat geen reden om stil te zitten. Het is juist een reden te meer te laten zien wat de winst is van kindvoorzieningen, voor kinderen, ouders en professionals.

Want als ik zo mijn oor te luisteren leg, is er op de werkvloer ook nog veel te winnen. Ik denk dan aan de mindset van leerkrachten en pedagogisch medewerkers, kennis van elkaars sector, nog meer gelijkwaardigheid en het besef dat we samen het verschil kunnen maken. En nog meer samenwerking en vooral het ‘samengaan’ tonen als brancheorganisaties.

Dus laten we hopen dat het volgend kabinet de kindvoorzieningen zal omarmen

Gun dit proces tijd, want als je de dag van vandaag vergelijkt met die van 20 jaar geleden, is er echt enorm veel veranderd. Het delen van alle opbrengsten, aansprekende voorbeelden, kennis en ervaringen helpen daarbij. En daarvoor heeft u Zosja ter beschikking. Ja, u leest het goed, Zosja laat immers de brede IKC-praktijk aan het woord.

Dus laten we hopen dat het volgend kabinet de kindvoorzieningen zal omarmen en laten we aan de andere kant vooral niet stil gaan zitten afwachten. Laten we doorgaan met ons belangrijke werk en laten zien dat het anders kan en anders moet. Dan komt het ook met de politiek wel goed. Voel u intussen vrij om uw ervaringen, praktijkvoorbeelden en vragen te delen met ons.

Ik wens u wijsheid in het kieshokje straks!

 

 

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.