Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Job van Velsen: IKC-directeur in 7 stappen

Leidinggeven aan een IKC is wel wat anders dan schooldirecteur of locatiemanager kinderopvang zijn. Op meerdere plekken waren er al opleidingen voor IKC-directeur maar wij vonden dat we iets toe te voegen hadden, en zijn gestart met onze opleiding IKC-directeur in 7 stappen. 

na-regen
Job van Velsen

Omdat werken aan én in een kindcentrum een enorme bijdrage levert aan de ontwikkeling van toekomstige generaties, omdat de transformatie van een stand alone school in kindcentra niet meer te stoppen lijkt, omdat leidinggeven aan zo’n nieuwe organisatie, een (I)KC, echt iets anders is dan schoolleider of clustermanager kinderopvang, omdat zowel mijn collega als ik beiden lange tijd als directeur met onze voeten in de klei van een kindcentrum hebben gestaan en dat als heel erg leuk, boeiend en uitdagend hebben ervaren besloten wij vorig jaar te starten met de gecertificeerde leergang IKC-directeur in 7 stappen. Bedoeld voor leidinggevenden uit primair onderwijs en kinderopvang die leiding willen gaan geven aan een kindcentrum. Of voor diegenen die dat nu al doen, maar meer wil weten over de wereld van kinderopvang of primair onderwijs.

Leuk

Een opleiding ook die bedoeld is om te inspireren, door op werkbezoek te gaan bij aansprekende voorbeelden of door de dialoog aan te gaan met ervaringsdeskundigen. En ook bedoeld voor ieder die zich wil verdiepen in samenwerkingsmodellen, instrumenten op het gebied van financiering, bestuursmodellen, de kindcentrumraad, AVG en al die andere vragen die opkomen als je op weg gaat of wilt gaan richting een kindcentrum. De leergang is dus niet alleen leerzaam maar ook leuk, juist door de kleine groep en de persoonlijke benadering.

Rugzak gevuld 

Onlangs hebben de eerste zes deelnemers hun certificaat mogen ontvangen. De 7 stappen waren immers doorlopen en ieders rugzak gevuld! Tijdens een afsluitende bijeenkomst presenteerden deze (aanstaande) IKC-directeuren hun opgedane kennis, praktijkervaringen en ambities, vastgelegd in een praktisch businessplan, aan een driehoofdige commissie van experts die nog immer met hun voeten in de praktijk van kindcentra staan. Dat leverde, mede door de directe, positief kritische vragen van deze drie wijze commissieleden uitermate boeiende en leerzame gesprekken op.

Verschil maken

En zo is een idee, een opleiding tot IKC-directeur, werkelijkheid geworden en belangrijker, krijgen op deze manier vele directeuren volop bagage mee om als leidinggevende hun eigen IKC gericht en planmatig verder vorm te geven. Om zo hun IKC-droom, en die van hun teams, werkelijkheid te maken.

Dat heeft, zoals één van de cursisten aangaf, ‘veel meerwaarde, omdat ik op dit moment dagelijks bezig ben met hoe we het verschil kunnen maken voor alle kinderen in het IKC. Het is fijn om daarbij gebruik te kunnen maken van de ervaringen en inzichten van anderen. Handig dat we ook veel namen en adressen aangereikt hebben gekregen, waar we terecht kunnen als we nog vragen hebben.’

Komend schooljaar

Inmiddels bereiden we de leergang voor het komend schooljaar voor, in het achterhoofd trots op ‘onze’ eerste lichting IKC-directeuren. En mocht je eraan denken een dergelijke leergang te gaan volgen, kijk dan op de site van het schoolleidersregister: https://www.schoolleidersregisterpo.nl 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.