Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Els Baauw: Never waste a good crisis

Ook wij ontkwamen niet aan het corona-spook. Zowel de voorschool als de scholen in Scola kregen te maken met zieke medewerkers. De samenwerking tussen de scholen kwam goed op gang. Maar het helpen van de voorschool is wat ingewikkelder. 

Els Baauw

Met de collega-school konden we snel schakelen: de kinderen uit de groepen waarvoor geen leerkracht meer beschikbaar was, voegden we samen. Met soms een alternatief programma. Zo konden de kinderen toch naar school blijven komen en konden ouders naar hun werk. We stonden er zelf versteld van hoe soepel dit ging en hoe waardevol dit was. De kinderen leken er absoluut geen problemen mee te hebben; ze leerden en speelden dat het een lieve lust was. Eigenlijk alsof het de normaalste zaak van de wereld was om nu bij een andere juf in een andere groep te zijn. Spannend, maar vooral leuk.

Ook voor de ouders was het geen issue. Daar waar in het verleden misschien nog wel vragen gesteld zouden zijn, waren ze nu blij dat het zo opgelost kon worden. Natuurlijk communiceerden wij zeer uitgebreid met hen; legden we uit waarom we deden wat we deden en wat de achtergronden waren. Maar dat mogen ze ook verwachten van ons.

Ook de collega’s stonden er voor de kinderen en voor elkaar. Wat jammer is en blijft, is dat wij de voorschool niet konden helpen. De regelgeving is daarin zó strak en daardoor knellend. Wij zagen best mogelijkheden om in deze tijden van nood van betekenis voor elkaar te kunnen en willen zijn. Om wat peuters in onze peutergroepen op te nemen en daardoor de voorschool ‘lucht’ te kunnen geven. Maar dat ligt nog altijd ingewikkelder.

Morgenmiddag spreken wij de wethouder hier overigens over; online natuurlijk.

Ondanks de ziekte van de collega’s was het een hele goede week. Dit was samenwerken!

Dit is wat we willen! Dit is waar we van dromen en voor gaan! De drive was gewoonweg voelbaar, bijna tastbaar. Dit motiveerde. Dit smaakt naar meer. Het gevoel van ‘we kunnen en willen het samen’ was er. 

Natuurlijk zijn wij ook opgelucht en blij als corona daadwerkelijk onder controle is; als we weer meer terug kunnen naar normaal. Laat dat absoluut duidelijk zijn. Maar in de afgelopen week heeft juist dit nare virus ons als het ware een duwtje in de rug gegeven en daarmee vertrouwen in de toekomst gegeven.

Het Chinese teken voor crisis bestaat uit twee tekens:

Gevaar en kans.

En wij hebben deze week mogen ervaren en geleerd dat daar geen woord Spaans bij zit.

Els Baauw
Els Baauw heeft haar sporen verdiend in zowel de kinderopvang (als docent Pedagogisch Werk bij Landstede) als het primair onderwijs. Ze werkt nu als directeur aan de Admiraal van Kinsbergenschool in Elburg en werkt daar aan de vorming van een educatieve voorziening/IKC in het eigen gebouw. Ter ondersteuning daarvan volgt ze de opleiding ‘ Leerarrangement kindcentrum’ bij bureau Kikken.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.