Home Artikelen

Laatste artikelen

Integrale organisatie
serie-job-zoekt-ze-op-kindcentrum-luttelgeest

Serie Job zoekt ze op: Kindcentrum Luttelgeest

In de serie Job zoekt ze op gaat Job van Velsen op zoek naar verborgen schatten: IKC’s die wellicht een wiel hebben uitgevonden en dat willen delen met lezers van Zosja. Wat zijn opbrengsten, valkuilen en oplossingen die gevonden zijn? Spelen er ook kwesties? Job zoekt ze op en legt ze vast. Deze keer: een bijzonder kindcentrum in Luttelgeest, een dorp midden in de Noordoostpolder.
Samenwerkingsvormen
de-bonte-vlinder-kinderen-in-regulier-onderwijs-houden-met-perspectiefgroep

De Bonte Vlinder: kinderen in regulier onderwijs houden met ‘perspectiefgroep’

In het Zeeuwse Sluis is De Bonte Vlinder gestart. Jonge kinderen uit het reguliere onderwijs en kinderopvang worden hier tijdelijk in een kleine klas geobserveerd. Dit zou uitstroom naar speciaal onderwijs moeten beperken.
deltaplan-scholen-nooit-meer-dicht-tijdens-een-pandemie

Deltaplan scholen: nooit meer dicht tijdens een pandemie

Het Platform Perspectief Jongeren pleit voor een Deltaplan scholen, zodat scholen nooit meer dicht hoeven tijdens een pandemie. Bouwstenen voor Sociaal heeft, samen met het werkveld en hun netwerk, een aanzet gemaakt voor dit plan. En er is noodzaak: 'De kwaliteit van de schoolgebouwen over het algemeen is heel slecht.'
Onderzoek

Afgestudeerde ad-PEP’ers nauwelijks werkzaam in combifuncties

De ad-opleiding PEP, voorheen PPKE, is een tweejarige hbo-opleiding voor functies en rollen binnen het onderwijs en kinderopvang. Professionals voor de toekomst die in staat zijn bruggen te slaan tussen sectoren onderwijs, opvang, welzijn en jeugdhulp. PACT en Hogeschool KPZ hebben onderzocht of de studenten daadwerkelijk worden ingezet in nieuwe interprofessionele beroepsrollen. 
moestuinieren-in-de-opvang-scoor-nu-gratis-zadenpakket

Moestuinieren in de opvang: scoor nu gratis zadenpakket

Groenten zaaien, zien groeien en proeven: op veel bso's een favoriete activiteit in het voorjaar. Tot 15 januari kun je nog een gratis pakket met duizenden zaden aanvragen voor jouw organisatie:

Wethouder gebruikt poldermodel als succesfactor voor IKC-vorming

Wethouder Floris Schoonderwoerd heeft het binnen zijn gemeente Kaag en Braassem overal voor elkaar dat partijen rondom kinderen tot 13 jaar elkaar vinden binnen een IKC of brede school. Sommige al gerealiseerd, andere nog in een traject. Om voldoende draagkracht te krijgen, laat hij de partijen er met elkaar uitkomen. Een succesvolle formule waar de vertrekkende wethouder trots op is.  
Wet- en regelgeving
bso-en-basisscholen-gaan-weer-open-op-10-januari

Bso en basisscholen gaan weer open op 10 januari

De buitenschoolse opvang en basisscholen gaan weer open op maandag 10 januari. Het kabinet volgt daarmee het advies van het OMT op, dat oordeelde dat heropening verantwoord is. Ook kunnen kinderen en jongeren tot en met 17 jaar vanaf 11 januari weer buiten sporten tot 20.00 uur.
Integrale organisatie

Koning brengt werkbezoek aan Integraal Kindcentrum Triade in Aalsmeer

Koning Willem-Alexander ging op werkbezoek bij IKC Triade in Aalsmeer. Hij sprak met leerkrachten, leerlingen, pedagogisch medewerkers, het bestuur en ouders over de opzet van een IKC en de effecten van de coronapandemie op het onderwijs en de kinderopvang:
Personeel
blosse-pakt-personeelstekort-aan-met-opleiding-voor-medewerker-kindcentrum

Blosse pakt personeelstekort aan met nieuwe opleiding: Medewerker kindcentrum

In februari 2022 start de opleiding medewerker Kindcentrum, een initiatief van Blosse en Horizon Opleidingen. En de animo? Die is enorm. 'Er zijn best wat mensen in de arbeidsmarkt die in het verleden andere keuzes hebben gemaakt, die nu heel graag in de kinderopvang of het onderwijs willen werken. Daar moet je op inspelen, zij zijn interessant voor onze branche.’
Aansprekende voorbeelden

Blog Job van Velsen – Zoveel kansen om het goed te…

Een grote meerdaagse werkconferentie op Bonaire maakte me dankbaar en trots dat ik  prachtige verhalen mocht horen. Ik zag hoe energie en passie hand in hand gaan en omgezet worden in concrete acties en interventies. Het geeft me een ongekend gevoel van hoop en vertrouwen in wat we met elkaar kunnen bereiken als we dat willen. En ik besefte dat we als (brede) school of kindcentrum werkelijk het verschil kunnen, nee moeten maken voor al die kinderen.