Home Artikelen

Laatste artikelen

Zo-investeert-Combiwel-voor-kinderen-in-ikc-ontwikkeling

Zo investeert Combiwel voor Kinderen in IKC-ontwikkeling

De kinderopvangorganisatie Combiwel voor Kinderen zet sterk in op IKC-ontwikkeling. Deze Amsterdamse organisatie - sterk in voorschoolprogramma’s - ziet in een IKC de mogelijkheid om deze pedagogische kennis en ervaring uit te breiden naar kinderen tot 13 jaar. Door interne bedrijfsprocessen efficiënter in te richten, kan geïnvesteerd worden in intensieve samenwerking binnen de IKC’s. Directeur Bjørn Huysman beschrijft in dit artikel hoe Combiwel voor Kinderen dit aanpakt. 

PO-Raad: ‘Geef integrale kindcentra wettelijk bestaansrecht’

Zorg dat alle kinderen van 0-4 jaar minimaal twee dagen per week naar de kinderopvang kunnen en maak naschoolse activiteiten voor álle kinderen van 4-13 jaar minimaal twee dagen per week toegankelijk, óók als ouders niet werken. ‘Het is nu tijd om door te pakken’, aldus Anko van Hoepen, vicevoorzitter en portefeuillehouder IKC-ontwikkeling binnen de PO-raad. 
bmk-pleit-voor-opheffen-absurde-bubbels-op-bso

BMK pleit voor opheffen ‘absurde bubbels’ op bso

Kinderen mogen elkaar vrijwel overal zien en samen spelen, maar niet op de bso. ‘Absurde bubbels’,  zo noemt de BMK dit in een gister gepubliceerd pleidooi voor versoepelingen. Het handhaven van cohortering wordt volgens BMK niet alleen als onredelijk, maar ook als onhaalbaar beleefd.

BMK: ‘Verbreden van toegankelijkheid kinderopvang zorgt voor kwaliteitsimpuls bso’

De BMK en PO-Raad zijn positief over de toekomstvisie op integrale voorzieningen van 0-13 jaar. En het verbreden van de toegankelijkheid van de kinderopvang zorgt ook voor een kwaliteitsimpuls voor de bso, vinden ze:
Onderzoek
ouders-willen-meer-kinderopvang-en-minder-betalen

Ouders willen meer kinderopvang en minder betalen

Werkende ouders willen een verandering van inrichting en financiering van het kinderopvangstelsel. Dat blijkt uit onderzoek van FNV en Stichting Voor Werkende Ouders. Ook zou meer dan de helft van de ouders meer samenwerking willen zien tussen scholen en kinderopvang: zo'n 60 procent is  voorstander van het inzetten van bso-medewerkers op scholen om onderwijs te ondersteunen. 
de-ikc-professional-van-de-toekomst

Handreiking inzet bso-medewerkers in de klas opgesteld

Om het onderwijs te ontlasten en te verrijken zou een structurele inzet van buitenschoolse opvang-medewerkers binnen het onderwijs uitgewerkt kunnen worden. Dat was een idee van de brancheorganisaties BK, BMK en BOinK. Inmiddels is er een handreiking.
Personeel
conflict-en-agressie-op-het-werk-hoe-ga-je-daarmee-om

Conflict en agressie op het werk: hoe ga je daarmee om?

Zorg- en onderwijsprofessionals hebben van alle beroepsgroepen in Nederland het meest te maken met agressie en geweld door derden, zoals ouders. Daar heerst een taboe op, vindt agressietrainer Caroline Koetsenruijter. Tijd dus om het onderwerp bespreekbaar te maken en weerbaarder te worden.
kabinet-nog-geen-versoepelingen-voor-kinderopvang-en-onderwijs

Kabinet: nog geen versoepelingen voor kinderopvang en onderwijs

Het kabinet heeft besloten om de coronamaatregelen die gelden in de kinderopvang en het onderwijs nog niet te versoepelen. Het loslaten van maatregelen als zoveel mogelijk in vaste groepen (‘cohorten’) werken, kan leiden tot meer verspreiding van het coronavirus, zo stelt het Outbreak Management Team (OMT).
Ouders

Kinderarts: ‘We moeten iets doen aan de ongezonde levensstijl van jonge…

Nederlandse kinderen eten nog steeds te weinig groente en fruit. Dat is zorgelijk, zegt Koen Joosten, kinderarts op de IC in het Erasmus MC-Sophia. Hij legt het uit in een nieuwe video in opdracht van het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF).

Welke knelpunten ervaar je bij het opzetten van een kindcentrum?

Bij de organisatie en financiering van een IKC kunnen zich tal van problemen aandienen. Daarom is een handreiking in de maak. De samenstellers vragen om het delen van knelpunten.